Skocz do zawartości

polskie naboje od mosina

tominml

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
znalazłem takich kilka sztukj na miejscu stacjonowania naszych we wrześniu...bicia z 29 roku.słyszałem, że to dość ciężki do znalezienia fant.prawda to????bicia wakazują że to polskiej produkcji
Napisano
W Polsce wszystkie mosiny zostały przerobione na amunicję mauserowską. Podaj bicia na tych łuskach to może będzie można powiedzieć co to za łuski i od czego.

Pzdr AK77
Napisano
Nie chce mi się wierzyć że była polska amunicja do Mosina. Mannlichery i Lebele owszem ,ale Mosin ,to raczej niemożliwe.

pzdr

bjar_1
Napisano
dzięki bjar_1. Kolejne pytanie. Łuska na pierwszy rzut oka jak od Mosina spłonka płaska jak w mauserze( dł 53.4 mm śr kryzy wystające 13,3 mm ) i najciekawsz na kryzą na dł ok 5mm zwężenie a następnie rozszerza się z 11.3mm do 12.4mm. Łuska w stanie idealnym jej rozszerzenie jest fabryczne. Oznacznia na kryzie 38B AI.Mam też drógą o tym samym oznaczeniu ale jej wymiary są inne. Oto one 13.mm kryza dł łuski 53.4 kaliber 6.5mm śr łuski 11.3mm. Co to jest 6.5mm Mosin czy Mannlicher Carcano.
Napisano
dotyczy tej nr 2 powinno być 11.3 a nie 13mm i ta szerokość zaraz za kryzą w najszerszym miejscu zwęża się stopniowo ku górze.
Napisano
Carcano ma oznaczenie 6.5x52, a więc 53,4 odpada. Oznaczenie 38B AI (masz skan?)też nie jest włoskie. Moze to Mannlicher-schonauer?
pzdr
Napisano
Fajna!
A oznaczenie 38B AI najbardziej mi pasuje na Holandię(to AI).
pzdr
Napisano
2004 podaj na mojego maila sówj aders mailowy jak możesz. Bjar_1 cyba na 8x50 jest troche za długa łuska. Jak myslisz? Max średnica szyjki łuski to 7.8mm
Napisano
Za bardzo nie moge bo nie jestem tu zarejestrowany.
Podaj jak mozesz swój a ja sie skontaktuje.
pzdr
Napisano
Już wysłałem, sorry za opóźnienie, ale nie byłem przy kompie.
pzdr
Napisano
No i wysłałeś już tego mejla? A w ogóle dostałeś mojego?
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie