Skocz do zawartości

Dziś na www.wp.pl

Piorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzę tu masę osobistych wycieczek" i po co? przez jednego nawiedzonego głupka?
Nie bardzo rozumiem czego niektórzy Ślązacy chcą? Niepodległego Śląska? czy raczej wcielenia do Niemiec w nadzieji na lepsze życie? czy też chca byc Polakami? Nieszczęśliwi ludzie z ozdwojeniem" albo oztrojeniem" jaźni. Myślę, że jednak główną rolę gra tu czynnik ekonomiczny.
Co do Kaszubów mogę się wypowiedzieć bardziej wiarygodnie bo znam osobiście paru gospodarzy, z dziada pradziada Kaszubów, oni nie twierdzą, że są Niemcami, są Kaszubami i...Polakami. To ich słowa. Znajomy czterdziestolatek idąc do zawodówki znał tylko język kaszubski, polskiego nauczył się dopiero w zawodówce, ale też twierdzi, że Niemcem on nie jest, jest Polakiem i jak ktoś nazwałby go Niemcem to by mu wp....a jest kawał chłopa :-) Poza tym zauważyłem dużą niechęć do nielicznych Kaszubów przyznających się do narodowości niemieckiej.
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeszcze ze dwa lata i będzie nowa wojna. Niemcy coraz mocniej umacniają swoją niemieckość. Interesuje mnie, czy Bundeswera może teraz działać wojskowo na terenie Polski, np. założyć swoją bazę, żeby bronić biednych uciskanych ślązakoniemców?
Pozdrawiam
Napisano
Ludzie nie dajcie się zwariować! Jestem ze Śląska i wasze gadki uważam za śmieszne. Ślązacy są w rzeczywistości mniejszością w swoim własnym kraju" i nikt nigdy nie zezwoli na jakieś przyłączenie do Niemiec czy coś w tym rodzaju. Takie bzdury, jakie niektórzy z was wypisują świadczą tylko o nieznajomości tematu. Jedźcie do Rybnika ,który jest siedzibą separatystów" śląskich i zobaczcie jakie to Niemcy :):):) Ślązaków ciężko spotkać. A te stronki to po prostu jakieś dno w którym prezentowane są odosobnine poglądy oszołomów takich jak Ewald Pollok. Ludzie nie dajcie się zwariować!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie