1AIR1 Napisano 13 Maj 2004 Autor Napisano 13 Maj 2004 WitamKiedy rejestrowałem się na tym Forum , myślałem gorączkowo jak każdy z Was o Odkryciach, kulturze polskiej oraz o tym co pozostało....i o TYM co jest do zrobienia.Śledziłem wypowiedzi ,nowe posty, nowe odkrycia.Sam jestem „trochę” także nawiedzony.... modelarstwem od 14 roku życia. A tak na marginesie obydwie „dyscypliny” są bardzo pokrewne! Biorąc pod uwagę w szczególności materiały i dokumentacje dotyczące na przykład pojazdów pancernych – ich wygląd malowanie przydział do jednostek, tereny walk, zdjęcia pojazdów pancernych, żołnierzy różnych formacji, marynistyka a już o moim zawodzie w którym pracuję lotnictwie nie wspomę..... itp......Ale nie o tym chciałem......Myślałem że w przypadku nowego postu KUDIEGO na temat tej nieszczęsnej ustawy.......... coś się ruszy.....Może Redakcja Odkrywcy , zorganizuje jakąś akcję.....z całym szacunkiem...........skończyło się na pokazówce......Temat KUDIEGO .......zresztą chyba także postrzegany i oczekiwany na nowości przez większość tego Forum..... PADŁ.W przypadku Sejmu ,Senatu, Władz zwierzchnich ,Pracodawców.........(tu powinien być wykrzyknik) jesteśmy BEZRADNI!W Odkrywcy –zmiany........... nie ma Naczelnego , jest P.O........no TAK właściciel ma rację-bo to jego!No Niby racja, ale gdzie jest reszta racji? I tu pytam gdzie temat Ustawy?A może Wydawca z całym szacunkiem dla Niego boi się huku i NIEBEZPIECZNEGO tematu?Zacząłem myśleć duszą romantyka a zapomniałem że w dzisiejszych czasach myślimy(przynajmniej CI ważniejsi ze względu na stopień posiadania ekonomicznego) prawie- TYLKO o kasie.A najbardziej mnie martwi to że już nie długo nie będziemy mogli się chwalić swoimi odkryciami, gdy wejdąnowe-chore przepisy wykonawcze Ministerstwa. Bo Ja osobiście nie wierzę że będą inne niż pierwotna ustawa.Została ona stworzona po to aby nam ukrócić Nasze zainteresowania - i TYLKO z jednego powodu.JA nie mogę ( i nie mam z tego dodatkowej kasy z racji tego że jestem urzędnikiem) to ON też nie będzie mógł ! Nowe odkrycia? A co Oni mogą? Ważne jest to że nie będą mieć więcej w kieszeni niż JA.Czytam ostatni post http://www.odkrywca-oline.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=84955#84955No i wcale się nie dziwię.Mam we Francji rodzinę – wujek walczył w Armii Andersa i był ranny pod Anzio. Ma 79 lat.Mieszka na południu Francji w TOULOUSE.Ostatnio dzwonił do mnie i był pełen obaw.Od ZARANIA społeczeństwo Francji( i nie tylko) było karmione tylko tymi informacjami , nie miało nigdy prawdziwej informacji z NASZEJ strony! Opowiadał jak sam musiał korygować informacje na temat KTO? ZdobyłMonte Cassino.A raz tego byłem świadkiem. Pułkownik w stanie spoczynku-kombatant twierdził-przedstawiając swój referat na Uniwersytecie,że to Francuzi zdobyli klasztor!No i co się dziwicie? Że Niemcy twierdzą że to MY napadliśmy na III Rzeszę?A teraz patrzę post UWAGAKtoś APELUJE o powałanie Stowarzyszenia. I niestety ma rację. Bo bez tego to i ODKRYWCA Nam nie pomoże.A Ja napiszę jeszcze więcej...................POWINNIŚMY POMYŚLEC O PRZYSZŁYCH WYBORACHI GŁOSOWAĆ NA TĄ PARTIĘ KTÓRA ZMIENI TĄ CHANIEBNĄ USTAWĘ- JEST NAS 400 TYSIĘCY!I gwarantuję że Panowie politycy czasami Nas czytajaJeżeli to zrobimy , utrzemy nosa tym politykom z Ministerstwa którzy ponoć mają monopol na wiedzę i nie tylko.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.P.S.Przepraszam za duże"litery itp...ale to dla dobra Nas wszystkich.Pzdr.
Indian Chief Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Masz rację. Nie można poddawac sie bez walki. Znam doskonale przykład. Motocykliści-grupa spójna, i sprawna, mająca swoje organizacje starała sie wymóc na ministrze infrastruktury wprowadzenie pewnych zmian... Myślicie że sie nie udało? Jesteście w błędzie. Zebrano kilkanaścietysięcy podpisów, kilka tysięcy motocyklistów zawiozło ja Panu ministrowi. A on... wiecie co zrobił? Obiecał że wszystko zmieni i dostosuje do naszych wymagań a niektóre juz zostały zmienione bo on zna naszą ciężką sytuację. A potem...a potem nic się nie zmieniło. NIC.Jest tylko ta jedna różnica, że jako motocyklista patrzę w lustro z podniesioną głowa bo zrobiliśmy co sie dało aby było lepiej.Teraz jesteśmy w UE. Nie wiem jak jest w prawie UE ale jeżeli jest sprzeczne z naszym to zdaje sie że pierwszeństwo ma unijne. Napiszmy taki protest jako obywatele zjednoczonej Europy do Brukseli. Niech rządzący wiedzą że albo muszą się z nami liczyć i do nas dostosować albo wszystkich w jakiś definitywny sposób wyeliminowac. Czasami odnoszę wrażenie że nam ludziom jest pod pewnymi względami gorzej niż za komuny.
1AIR1 Napisano 13 Maj 2004 Autor Napisano 13 Maj 2004 WitamIndian Chief ...Dzięki za poparcie, myślę że naprawdę nadzszedł czas aby coś zmienić w NASZEJ rzeczywistości.........i nie tylko w cenach paliwa?.Pozdrawiam
1AIR1 Napisano 13 Maj 2004 Autor Napisano 13 Maj 2004 Do Indian ChiefNie jestem z wykształcenia prawnikiem,ale z tego co czytałem to niestety Unia Europejska wszystkiego Nam nie załatwi.Są takie przepisy które są stanowione na wewnetrznym terytorium Unii-w Naszym przypadku Rzeczpospolitej Polskiej.I to dotyczy zrówno komunikacji jak i eksploracji- w uproszczonym tego słowa znaczeniu.Jeżeli chcemy coś zmienić to niestety musi to być ustanowione w Naszym(czasami w....iającym)Nas Kraju.Dlatego mój APEL ( Chyba niczym REJTANA)do WYBORÓW!Głosować za NORMALNYMI!. Za jakimi - pocztajmy ich PROGRAMY!Pzdr.
1AIR1 Napisano 13 Maj 2004 Autor Napisano 13 Maj 2004 A nawet taki temat powinien być przedyskutowany i dogłębnie przeanalizowany przez.... no powiedzmy przyszłe Stowarzyszenie.Powinna na ten temat zostać opublikowana NIEZALEŻNA opinia. http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=85164#85164Pzdr.
Gość Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 wybory,wybory ...czy w naszym kraju nie jest tak glosoj a po wyborach pocaloj w dupe.Przed wyborami wszyscy i wszystko obiecuja.Od pewnego czasu w naszym kraju porobilo sie tak ,ze kasa ma racje i wladze.My chyba za wiele jej nie mamy,wydaje mi sie ,ze sa ludzie zainteresowani majacy kase i wplywy.Jest jeden pan bogaty,kolekcjoner,wlasciciel Me109 ,majacy wplywy,pokazywany w TV w otoczeniu tych wybieranych-moze powinno sie takich ludzi zainteresowac .Swoja droga Me109 sam mu nie zlecial z nieba,tylko ktos go znalazl i wydobyl ,i dzieki takim ludziom mozemy go podziwiac.
Gość Napisano 13 Maj 2004 Napisano 13 Maj 2004 Nie wierzcie w to dajcie sobie spokuj z takim gadaniem. Nikt nigdy nas nie brał poważnie. Nikt z nas nigdy nie wyszedł na ulicę i nie zatańczył w owej sprawie. Pozdrawiam Bartosz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.