Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Proponuje do środy do 24.00 podawać nazwy,a od 24.00 w środe do piatku włącznie każdy opowie się za jakąś i przewaga głosów wybierzemy.I siedziba,gdzie ???Czy ktos się podejmie zarejestrowania????I odnośnie statutu,podajmy uwagi,później sie popoprawia.Dobrze byłoby jeszcze w maju zarejestrowac,gdyz sezon w pełni :))pozdrMonti
Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Kudi - mysle ze wystarczy adania terenowe",jak będziemy za bardzo precyzowac to sie zaczną czepiać.pozdrmonti
xplorer Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 W maju napewno nie zarejestrujecie.Przygotujcie się na minimum 3 miesiące,choć w praktyce to może potrwac nawet 3 razy tyle.
Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Rejestrację stowarzyszeń prowadzą właściwe Wojewódzkie Sądy Rejonowe (wykaz w Dz.U. Nr 117/00. Tam też należy pobrać odpowiednie formularze : KRS-W20; KRS-WF i KRS-WK.Konieczne są również dokumenty wynikające z Ustawy „Prawo o stowarzyszeniach”:1. Lista założycieli (min. 15 osób)2. Protokół z zebrania założycielskiego.3. Uchwała o wyborze Komitetu Założycielskiego.4. Uchwała o zatwierdzeniu statutu.5. Statut.6. Uwierzytelnione notarialnie lub sądownie wzory podisów członków komitetu założycielskiego.7. Tytuł prawny do lokalu w którym będzie prowadzona działalność.8. Opłata w znaczkach skarbowych.Dokumenty należy dostarczyć osobiście do sekcji rejestrowej właściwego Sądu Rejonowego.I tu pytania dwa:1.Odnosnie punktu 7 -Czy ktos się orientuje jak z lokalem postąpić???2.I czy ktoś ma znajomego w sądzie aby rejestracja nie trwała zbyt długo??pozdr.Monti
1AIR1 Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Witam1.Nie wolno Nam rezygnować ze struktur terenowch-regionalnych,tego wymaga demokracja.Jeżeli będziemy struktrą ogólnokrajową - muszą być struktury regionalne.Innaczej Sąd odrzuci Statut.Jeżeli stowarzyszenie zakłada np. 15 członków i jest ono o charakterze ogólnokrajowym - musi być uwzględniona struktura Regionalna na wypadek ozrostu" Stowarzyszenia.W pierwszej fazie może być zjazd poszczególnych członków na przykład do 150.Potem musi odbyć się tzw. Zjazd delegatów i tu musi być zachowana struktura regionalna np. 1 delegat na 30 członków itd....To wszystko musi być uwzględnione w Statucie oraz (ORDYNACJI WYBORCZEJ)która praktycznie musi być uchwalona na pierwszym zjeździe-spotkaniu Stowarzyszenia.2 Co do spotkania- jeżeli co najmniej 20 osób zadeklaruje chęć spotkania.....spróbuję wynegocjować z Naczelnym mały Zjazd w Juracie(koło HELU-Ośrodek wczasowy bractwa Lotniczego). Cena jest dosyć przystępna 50 zł za dobę z wyżywieniem - jest to cena dla pracowników ale dla tak szczytnego celu spróbuję ponegocjować i załatwić to dla osób próbujących powołać Zrzeszenie....zdaje się że w tym przypadku zbiorowo będzie potrzeba deklaracja Redakcji Odkrywcy. No chyba że wszyscy indywidualnie zadeklarują i wpłacą określoną kwotę!( No chyba także ,że ze względu na to że mnie kategorycznie odmówią) Nic na 100% nie obiecuję czekam na propozycję.W przypadku zainteresowania zaczynam rozmowy!3.Proponowanego Statutu proponuję naprawde istotnie nie zmianiać(przeszedł procedurę sądową)Jedyne zmiany które są porządane to wpisy o eksploracji zgodnie z zapisami prawa,poszukiwaniu zagadek histori przy analizie wszelkiej dostępnej dokumentacji na świecie,NO I OCZYWIŚCIE... DZIAŁANIE WSZELKIMI PRAWNYMI SPOSOBAMI DLA RZECZPOSPLITEJ POLSKIEJ W CELU POZYSKANIA WARTOŚCI KULTUROWEJ ORAZ PRZEDMIOTÓW O WARTOŚCI HISTORYCZNEJ I MUZEALNEJ.Pzdr.P.S. Czekam na propozycje co do Zjazdu w Juracie.
1AIR1 Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Jeszcze jedno lokal..............I tu jest naprawdę pies pogrzebany.Ceny za najęcie lokalu w np Warszawie są tak zajebiste"dzięki Platformie Obywatelskiej a teraz Prawu i Sprawiedliwości że nawet nie będę ich podawał.Jedyny konkretny temat to przyssać" się np do któregoś ze Związków Zawodowych lub innego Stowarzyszenia i partycypować w kosztach ( oczywiście po uprzednim podpisaniu porozumienia).Pozdrawiam
kudi Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 jestes pewien ze musi byc lokal? nie wystarczy mieszkanie? jakos kilka organizacji poszukiwawczych tak dziala i nie ma problemu.ale... nie wiem, nie znam sie, nie orientuje sie, zarobiony jestem :)pozdrrobert_kudelski
1AIR1 Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 O witam Cię KUDI..niestey mamy demokrację czyli pieniądz.Możemy się np Zrzeszyć potem nawiązac współprace z jakimś Stowarzyszeniem lub Związkiem Zawodowym-wyjdzie naprawde połowę taniej.Niestety takie są początki.Na ulicy Pięknej w Warszawie NSZZ Solidarność 80 dzierżawią lokal prawie wspólnie" z byłym Premierem Olszewskim.Pozdrawiam
1AIR1 Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Nie mogłem już wytrzymać.......ta choroba dżrzy już całą Polskę.....pieniądze.A jak sobie wyobrażasz na przykład interwencję w sprawach indywidualnych i zbiorowych-czytaj archeolodzy", porady prawne itd..itd....itd.Ktoś będzie to robił w prywatnym mieszkaniu??????????Współczuję mu tego.......Pozdrawiam CięPoczątki naprawdę są trudne!
Katani Napisano 17 Maj 2004 Autor Napisano 17 Maj 2004 Nie gaśmy ducha jeden drugiemu, ale cieszę się że o konkretach rozmawiamy,ja też jestem zarobiony, ale jeżeli trzeba, to trzeba, statut mogę poprawić ale dopiero jak mi go jeszcze raz zobaczy mecenas, lokal mało istotny, można się dogadać, w zasadzie - lokal to skrzynka a kontaktowa. Wszak jetseśmy wędrowniczkami jak ktoś ładnie napisał. Szef też musi być z jajami, żeby przy pierwszej wpadce któregoś z nas, nie dostał szoku. Może sie mylę, ale wiecie Panie i Panowie po co musi być stowarzyszenie i dlaczego o nim rozmawiamy, nie po to aby tworzyć fikcję, ale po to abyśmy mogli razem kombinować w obronie. I też nie może być fikcji w prawie. Prawe jest po to żeby go szanować i szukać dziur czyli rozwiązań.Oby nam się...... HA HA młodzi emeryci.
Katani Napisano 17 Maj 2004 Autor Napisano 17 Maj 2004 Ja akurat jestem z Kwidzyna tu mało nas, trzeba się zastanowić gdzie nas najwięcej. Gdybyśmy się zarejestrowali,daj Boże, możemy wtedy zaprzaszać gości z magazynierami i doktoratami na przedzie, nie tylko z naszego pięknego Kraju, ale i Europy wszak jesteśmy, i sądzę,że tam są również stowarzyszenia jakie i my chcemy tworzyć, a oni wiecie o tym, lubią zapraszać do siebie z rewizytą.Były by tam centara wypadowe na świat...:-) całą gębą.
kudi Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Ja wszystko rozumiem. W koncu to podobna sprawa jak z zakladaniem firmy :) Tylko ze trudno oczekiwac ze czlowiek z Zakopanego bedzie sklonny placic skladki na oplacenie biura w duzym miescie. Ja bylbym za tym zeby ograniczac koszty i wydawac pieniadze na to co przyniesie wszystkim jakis pozytek. Moze wiec na poczatek mieszkanie? Zobaczymy jak wszystko dziala, jakie sa problemy, potrzeby, oczekiwania? Ale to moja opinia zaczepna :) Podporzadkuje sie kazdej decyzji strukturalnej, personalnej i finansowej :)pozdrrobert_kudelski
Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Najwazniejsze to miejsce siedziby???gdzie???W jakim mieście zarejestrować??? Kto sie tego podejmie???Jak to będzie wiadomo,to już tylko statut i do dzieła.I JAKIE PROPOZYCJE NAZWY ???Zmieniamy czy zostaje???pozdrawiamPiotr
Monti Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Poza tym ktos do lokalu stowarzyszenia(jak mieszkanie to własciciel-członek i będzie prościej)musi od czsu do czasu zajrzeć, odebrac pocztę itd.Wiec gdzie to zlokalizować.To jest wg mnie PRIORYTET teraz i trzeba to uzgodnić.Pozostałe rzeczy wyjda w trakcie,trzeba uzgodnić te podstawowe aby oddac papiery do rejestracji.DZIAŁANIE WSZELKIMI PRAWNYMI SPOSOBAMI DLA RZECZPOSPLITEJ POLSKIEJ W CELU POZYSKANIA WARTOŚCI KULTUROWEJ ORAZ PRZEDMIOTÓW O WARTOŚCI HISTORYCZNEJ I MUZEALNEJ" - a za to mój ukłon w strone 1AIR1,to trzeba dopisacpozdrMonti
Gość Napisano 17 Maj 2004 Napisano 17 Maj 2004 Spokojnie, dopiero co weszliśmy do Unii.Wszystkie przepisy zaraz nas obejmą.To jest wielkie ułatwienie dla nas.Spokojnie...
YoWheris Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Co jest? Zapomnieliście o tym forum?Czy już wam siły opadły?Koledzy, dalej, do dzieła. Nie zapominajcie że chodzi między innymi o nasze tyłki
1AIR1 Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 WitamSpokojnie...nie zapomnieliśmy.To że jesteśmy w Unii Europejskiej to niestety nam nic nie daje.Przepisy dotyczące spraw związanych z Ministerstwami Kultury,zabytkami,eksploracją są traktowane jako sprawy wewnętrzne poszczególnych państw.I żadna Unia nam niczego nie załatwi.Musimy to poprawić-sami-tutaj w Polsce.Unia Europejska nie ingeruje w te przepisy.Pozdrawiam
Katani Napisano 18 Maj 2004 Autor Napisano 18 Maj 2004 To nie jest tak,że ktoś zapomniał, 1air1 ma racje: spoko. Ziarno zostało rzucone. Co zauważyłem w naszych postach, wszyscy: Indiana - mówić Odkrywcy, są intelektualistami. To jest dobra cecha Odkrywców w bibliotekach, ale trochę zła w organizacji. Czy mam rację? spoko, spoko nas uratuje.Trzeba opracować wszystko w szczegółach bo N A S I intelektualiści są pochłonięci soba i swoimi odkryciami.Gęba jaka? ano taka, nawet po pracy :-)
Katani Napisano 18 Maj 2004 Autor Napisano 18 Maj 2004 ....oj młodzi, młodzi,ale może i dobrze, młode wino w stare bukłaki to szok. Cieżka sprawa z ludzmi,a szczególnie buszującymi w zbożu.
Gość Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Co Ty w przypowiesciach gadasz? Jakie gwozdzie Goebbels?? :)
Monti Napisano 18 Maj 2004 Napisano 18 Maj 2004 Pare postów wyżej zadałem kilka pytań,wydaje mi sie,że ważnych:1 trzeba rozwiązać problem lokalu!!!2 wypowiedziec sie co do nazwy!!!!!!!!3 i w jakim mieście zarejestrowac???to są chyba najważniejsze sprawy(poprawki w statucie to pół godziny roboty)Jakieś sugestie co do tych pkt.pozdrMonti
Katani Napisano 18 Maj 2004 Autor Napisano 18 Maj 2004 Masz racię MONTI, żyby byli nasi Odkrywcy chętni do działania, mam kilka propozycji z emaila uwzglednię, ale cóż robić skoro większa wiara śpi. Dobranoc.
past Napisano 19 Maj 2004 Napisano 19 Maj 2004 moja propozycja , zrezygnować z gminnych komórek - nie czarujmy się nie jest nas tak wielu. Nie jestem też przekonany co do powiatowych. Na forum jest zarejstrowanych 1000 , powiedzmy częśćludzi nie jest zarejstrowana lub nie ma internetu razem kilka tysięcy. Do jakiejkolwiek organizacji , przynajmniej na początku przystąpi kilkaset osób. Spotkania -- te wojewódzkie bedą zbierały po kilkanaśćie góra kilkadziesąt (raczej poniżej 50 ) osób.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.