Skocz do zawartości

U W A G A

Katani

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proponuje do środy do 24.00 podawać nazwy,a od 24.00 w środe do piatku włącznie każdy opowie się za jakąś i przewaga głosów wybierzemy.
I siedziba,gdzie ???
Czy ktos się podejmie zarejestrowania????
I odnośnie statutu,podajmy uwagi,później sie popoprawia.
Dobrze byłoby jeszcze w maju zarejestrowac,gdyz sezon w pełni :))
pozdr
Monti
  • Odpowiedzi 235
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kudi - mysle ze wystarczy adania terenowe",jak będziemy za bardzo precyzowac to sie zaczną czepiać.

pozdr
monti
Napisano
W maju napewno nie zarejestrujecie.Przygotujcie się na minimum 3 miesiące,choć w praktyce to może potrwac nawet 3 razy tyle.
Napisano
Rejestrację stowarzyszeń prowadzą właściwe Wojewódzkie Sądy Rejonowe (wykaz w Dz.U. Nr 117/00.

Tam też należy pobrać odpowiednie formularze : KRS-W20; KRS-WF i KRS-WK.

Konieczne są również dokumenty wynikające z Ustawy „Prawo o stowarzyszeniach”:

1. Lista założycieli (min. 15 osób)

2. Protokół z zebrania założycielskiego.

3. Uchwała o wyborze Komitetu Założycielskiego.

4. Uchwała o zatwierdzeniu statutu.

5. Statut.

6. Uwierzytelnione notarialnie lub sądownie wzory podisów członków komitetu założycielskiego.

7. Tytuł prawny do lokalu w którym będzie prowadzona działalność.

8. Opłata w znaczkach skarbowych.

Dokumenty należy dostarczyć osobiście do sekcji rejestrowej właściwego Sądu Rejonowego.

I tu pytania dwa:
1.Odnosnie punktu 7 -Czy ktos się orientuje jak z lokalem postąpić???
2.I czy ktoś ma znajomego w sądzie aby rejestracja nie trwała zbyt długo??

pozdr.
Monti
Napisano
Witam
1.Nie wolno Nam rezygnować ze struktur terenowch-regionalnych,tego wymaga demokracja.
Jeżeli będziemy struktrą ogólnokrajową - muszą być struktury regionalne.Innaczej Sąd odrzuci Statut.
Jeżeli stowarzyszenie zakłada np. 15 członków i jest ono o charakterze ogólnokrajowym - musi być uwzględniona struktura Regionalna na wypadek ozrostu" Stowarzyszenia.
W pierwszej fazie może być zjazd poszczególnych członków na przykład do 150.Potem musi odbyć się tzw. Zjazd delegatów i tu musi być zachowana struktura regionalna np. 1 delegat na 30 członków itd....To wszystko musi być uwzględnione w Statucie oraz (ORDYNACJI WYBORCZEJ)która praktycznie musi być uchwalona na pierwszym zjeździe-spotkaniu Stowarzyszenia.
2 Co do spotkania- jeżeli co najmniej 20 osób zadeklaruje chęć spotkania.....spróbuję wynegocjować z Naczelnym mały Zjazd w Juracie(koło HELU-Ośrodek wczasowy bractwa Lotniczego). Cena jest dosyć przystępna 50 zł za dobę z wyżywieniem - jest to cena dla pracowników ale dla tak szczytnego celu spróbuję ponegocjować i załatwić to dla osób próbujących powołać Zrzeszenie....zdaje się że w tym przypadku zbiorowo będzie potrzeba deklaracja Redakcji Odkrywcy. No chyba że wszyscy indywidualnie zadeklarują i wpłacą określoną kwotę!( No chyba także ,że ze względu na to że mnie kategorycznie odmówią) Nic na 100% nie obiecuję czekam na propozycję.W przypadku zainteresowania zaczynam rozmowy!
3.Proponowanego Statutu proponuję naprawde istotnie nie zmianiać(przeszedł procedurę sądową)
Jedyne zmiany które są porządane to wpisy o eksploracji zgodnie z zapisami prawa,poszukiwaniu zagadek histori przy analizie wszelkiej dostępnej dokumentacji na świecie,
NO I OCZYWIŚCIE... DZIAŁANIE WSZELKIMI PRAWNYMI SPOSOBAMI DLA RZECZPOSPLITEJ POLSKIEJ W CELU POZYSKANIA WARTOŚCI KULTUROWEJ ORAZ PRZEDMIOTÓW O WARTOŚCI HISTORYCZNEJ I MUZEALNEJ.
Pzdr.
P.S. Czekam na propozycje co do Zjazdu w Juracie.
Napisano
Jeszcze jedno lokal..............I tu jest naprawdę pies pogrzebany.
Ceny za najęcie lokalu w np Warszawie są tak zajebiste"
dzięki Platformie Obywatelskiej a teraz Prawu i Sprawiedliwości że nawet nie będę ich podawał.
Jedyny konkretny temat to przyssać" się np do któregoś ze Związków Zawodowych lub innego Stowarzyszenia i partycypować w kosztach ( oczywiście po uprzednim podpisaniu porozumienia).
Pozdrawiam
Napisano
jestes pewien ze musi byc lokal? nie wystarczy mieszkanie? jakos kilka organizacji poszukiwawczych tak dziala i nie ma problemu.
ale... nie wiem, nie znam sie, nie orientuje sie, zarobiony jestem :)

pozdr
robert_kudelski
Napisano
O witam Cię KUDI..niestey mamy demokrację czyli pieniądz.
Możemy się np Zrzeszyć potem nawiązac współprace z jakimś Stowarzyszeniem lub Związkiem Zawodowym-wyjdzie naprawde połowę taniej.
Niestety takie są początki.
Na ulicy Pięknej w Warszawie NSZZ Solidarność 80 dzierżawią lokal prawie wspólnie" z byłym Premierem Olszewskim.
Pozdrawiam
Napisano
Nie mogłem już wytrzymać.......ta choroba dżrzy już całą Polskę.....pieniądze.
A jak sobie wyobrażasz na przykład interwencję w sprawach indywidualnych i zbiorowych-czytaj archeolodzy", porady prawne itd..itd....itd.
Ktoś będzie to robił w prywatnym mieszkaniu??????????
Współczuję mu tego.......
Pozdrawiam Cię
Początki naprawdę są trudne!
Napisano
Nie gaśmy ducha jeden drugiemu, ale cieszę się że o konkretach rozmawiamy,ja też jestem zarobiony, ale jeżeli trzeba, to trzeba, statut mogę poprawić ale dopiero jak mi go jeszcze raz zobaczy mecenas, lokal mało istotny, można się dogadać, w zasadzie - lokal to skrzynka a kontaktowa. Wszak jetseśmy wędrowniczkami jak ktoś ładnie napisał. Szef też musi być z jajami, żeby przy pierwszej wpadce któregoś z nas, nie dostał szoku. Może sie mylę, ale wiecie Panie i Panowie po co musi być stowarzyszenie i dlaczego o nim rozmawiamy, nie po to aby tworzyć fikcję, ale po to abyśmy mogli razem kombinować w obronie. I też nie może być fikcji w prawie. Prawe jest po to żeby go szanować i szukać dziur czyli rozwiązań.
Oby nam się...... HA HA młodzi emeryci.
Napisano
Ja akurat jestem z Kwidzyna tu mało nas, trzeba się zastanowić gdzie nas najwięcej. Gdybyśmy się zarejestrowali,daj Boże, możemy wtedy zaprzaszać gości z magazynierami i doktoratami na przedzie, nie tylko z naszego pięknego Kraju, ale i Europy wszak jesteśmy, i sądzę,że tam są również stowarzyszenia jakie i my chcemy tworzyć, a oni wiecie o tym, lubią zapraszać do siebie z rewizytą.Były by tam centara wypadowe na świat...
:-) całą gębą.
Napisano
Ja wszystko rozumiem. W koncu to podobna sprawa jak z zakladaniem firmy :) Tylko ze trudno oczekiwac ze czlowiek z Zakopanego bedzie sklonny placic skladki na oplacenie biura w duzym miescie. Ja bylbym za tym zeby ograniczac koszty i wydawac pieniadze na to co przyniesie wszystkim jakis pozytek. Moze wiec na poczatek mieszkanie? Zobaczymy jak wszystko dziala, jakie sa problemy, potrzeby, oczekiwania?
Ale to moja opinia zaczepna :) Podporzadkuje sie kazdej decyzji strukturalnej, personalnej i finansowej :)

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Najwazniejsze to miejsce siedziby???gdzie???W jakim mieście zarejestrować???
Kto sie tego podejmie???
Jak to będzie wiadomo,to już tylko statut i do dzieła.
I JAKIE PROPOZYCJE NAZWY ???Zmieniamy czy zostaje???

pozdrawiam
Piotr
Napisano
Poza tym ktos do lokalu stowarzyszenia(jak mieszkanie to własciciel-członek i będzie prościej)musi od czsu do czasu zajrzeć, odebrac pocztę itd.Wiec gdzie to zlokalizować.

To jest wg mnie PRIORYTET teraz i trzeba to uzgodnić.

Pozostałe rzeczy wyjda w trakcie,trzeba uzgodnić te podstawowe aby oddac papiery do rejestracji.
DZIAŁANIE WSZELKIMI PRAWNYMI SPOSOBAMI DLA RZECZPOSPLITEJ POLSKIEJ W CELU POZYSKANIA WARTOŚCI KULTUROWEJ ORAZ PRZEDMIOTÓW O WARTOŚCI HISTORYCZNEJ I MUZEALNEJ" - a za to mój ukłon w strone 1AIR1,to trzeba dopisac

pozdr
Monti
Napisano
Spokojnie, dopiero co weszliśmy do Unii.
Wszystkie przepisy zaraz nas obejmą.
To jest wielkie ułatwienie dla nas.
Spokojnie...
Napisano
Co jest? Zapomnieliście o tym forum?Czy już wam siły opadły?Koledzy, dalej, do dzieła. Nie zapominajcie że chodzi między innymi o nasze tyłki
Napisano
Witam
Spokojnie...nie zapomnieliśmy.
To że jesteśmy w Unii Europejskiej to niestety nam nic nie daje.
Przepisy dotyczące spraw związanych z Ministerstwami Kultury,zabytkami,eksploracją są traktowane jako sprawy wewnętrzne poszczególnych państw.I żadna Unia nam niczego nie załatwi.Musimy to poprawić-sami-tutaj w Polsce.
Unia Europejska nie ingeruje w te przepisy.
Pozdrawiam
Napisano
To nie jest tak,że ktoś zapomniał, 1air1 ma racje: spoko. Ziarno zostało rzucone. Co zauważyłem w naszych postach, wszyscy: Indiana - mówić Odkrywcy, są intelektualistami. To jest dobra cecha Odkrywców w bibliotekach, ale trochę zła w organizacji. Czy mam rację? spoko, spoko nas uratuje.Trzeba opracować wszystko w szczegółach bo N A S I intelektualiści są pochłonięci soba i swoimi odkryciami.
Gęba jaka? ano taka, nawet po pracy :-)
Napisano
....oj młodzi, młodzi,ale może i dobrze, młode wino w stare bukłaki to szok. Cieżka sprawa z ludzmi,a szczególnie buszującymi w zbożu.
Napisano
Co Ty w przypowiesciach gadasz? Jakie gwozdzie Goebbels?? :)
Napisano
Pare postów wyżej zadałem kilka pytań,wydaje mi sie,że ważnych:
1 trzeba rozwiązać problem lokalu!!!
2 wypowiedziec sie co do nazwy!!!!!!!!
3 i w jakim mieście zarejestrowac???

to są chyba najważniejsze sprawy(poprawki w statucie to pół godziny roboty)

Jakieś sugestie co do tych pkt.

pozdr
Monti
Napisano
Masz racię MONTI, żyby byli nasi Odkrywcy chętni do działania, mam kilka propozycji z emaila uwzglednię, ale cóż robić skoro większa wiara śpi. Dobranoc.
Napisano
moja propozycja , zrezygnować z gminnych komórek - nie czarujmy się nie jest nas tak wielu. Nie jestem też przekonany co do powiatowych. Na forum jest zarejstrowanych 1000 , powiedzmy częśćludzi nie jest zarejstrowana lub nie ma internetu razem kilka tysięcy. Do jakiejkolwiek organizacji , przynajmniej na początku przystąpi kilkaset osób. Spotkania -- te wojewódzkie bedą zbierały po kilkanaśćie góra kilkadziesąt (raczej poniżej 50 ) osób.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie