rorvik Napisano 1 Wrzesień 2002 Autor Napisano 1 Wrzesień 2002 Czy ktoś ma pojęcie co to może być za obręcz i zębatki ? Obręcz ma średnicę około 37 cm. Zębatki są dwie - z zębami wewnątrz (36cm) i na zewnątrz (37cm). Wykopałem takie coś i nie mam pojęcia co to jest.
rorvik Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 Nie Jedlina, to nie te rejony. Obręcze wyszły w okopie, w lesie pomniędzy Markami a Zielonką.Nowe zdjęcia nie pochodzą z moich okolic tylko z Podkarpacia, a część na nich przedstawiona jest od T-34.Ponawiam pytanie - ktoś wie co to dokładnie jest??r
Gość Napisano 19 Listopad 2002 Napisano 19 Listopad 2002 A nie sa to przypadkim elementy jakiegos silnika-kopie mnostwo podobnych-ale z cieniutkiej blachy.I ta ilosc.Ktos wybral miedziany drut a stal zostala.silnik oczywiscie elektryczny.
Gość Napisano 14 Listopad 2002 Napisano 14 Listopad 2002 od piecyka okopowego może też takie trafiałem...
Gość Napisano 20 Listopad 2002 Napisano 20 Listopad 2002 Panowie, nie mieszać pojęć!!! Tak czytam i sobie myśle, że to jest tak jak by nazywać okręt podwodny łodzią. Chcę coś wyprostować ponieważ prawie każdy z uczestników dyskusji posługuje sie błędną terminologią. Zębatka jest to koło zębate o promieniu równym nieskończoności, czyli po ludzku listwa z zębami. Tu możemy jedynie mówić o kole zębatym ewentualnie zębniku z ty, że zębnik ma stosunkowo duzy moduł do średnicy, mała ilość zębów na obwodzie (np w reduktorach na jednej osi znajduje się zębnik i koło zębate). W przypadku przedstawionych powyżej elementów możemy mówić tylko o kołach zębatych.Pozdrawiammongo
yoony Napisano 14 Listopad 2002 Napisano 14 Listopad 2002 nie wiem co to tylko glupie wrazenie elementy podnoszenia w dzialkach p-lot?
vonadamski Napisano 14 Listopad 2002 Napisano 14 Listopad 2002 Witam!!!Nie sadze zeby to bylo od piecyka.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 14 Listopad 2002 Napisano 14 Listopad 2002 WitamW tamtym roku znalazlem w okopie identyczna zebatke.Mimo usilnych staran nie udalo mi sie jej zidentyfikowac.Pozdrawiam:Krzysztof
Gość Napisano 20 Listopad 2002 Napisano 20 Listopad 2002 to chyba niesą fajerki od piecyka,kiedyś znalazłem coś podobnego,wydaje mi się że są to zembatki od jakiejś przekłani.ale dokłanie niewiem,zreszta tych swoich tez na 100%niewiem.pozdrawiam.knoczek
Gość Napisano 20 Listopad 2002 Napisano 20 Listopad 2002 Jeżeli przyjmiemy , że było ich ze trzydzieści" i leżały jedna na drugiej oraz , że stanowiły jeden mechanizm a nie zbiór cz. zamiennych to wychodzi cóś na kształt sprzęgła? Widziałem takie jeno, że miało jeszcze elektromagnes w środku (elektromagnetyczne). Mam bujną fantazję, jeżeli są tam gdzieś druty miedziane to znalazłeś sprzęgło EM z Ferdynanda" - hi hi cudo.
Gość Napisano 14 Listopad 2002 Napisano 14 Listopad 2002 Wygląda mi to na kawałek przekładni zębatej tzw. satelitarnej. Powinny być małe zębatki wewnętrzne.Peter
Gość Napisano 15 Listopad 2002 Napisano 15 Listopad 2002 Ta z uzębieniem wewnętrznym to może być część przekładni planetarnej a nie satelitarnej.Może to część jakiejś maszyny rolniczej która była wykorzystywana w okopach jako przedmiot codziennego użytku. Po zdemontowaniu może zostawały te pierścienie.Pozdro
Gość Napisano 15 Listopad 2002 Napisano 15 Listopad 2002 A może to wymienne wieńce zębate. Wymieniono je na nowe a stare wyrzucono.
Gość Napisano 15 Listopad 2002 Napisano 15 Listopad 2002 Oczywiście Bertie ma rację, przekładnia planetarna a nie satelitarna. Nie wiem dla czego, ale kojarzy mi się to z niemiecką 88 plot, albo z nastawnikiem (?) zapalnika pocisku albo z czymś od celownika.
jotes Napisano 15 Listopad 2002 Napisano 15 Listopad 2002 Kierunek myślenia poprawny. Wydaje mi się jednak, że to była trochę mniejsza zabawka niż FLAK 88? Zębatki mechanizmu podniesienia wyglądają przy 88-ce jak kawał szyny kolejowej. Co prawda te na zdjęciu, jeśli już, to byłyby pewnie z mechanizmu obrotu, który nie musi walczyć z taką masą, ale chyba i tak za delikatne. Może na przykład Flak 20? Ciężko będzie to ustalić, jeśli ktoś nie ma dojścia do egzemplarza lub pożądnej dokumentacji. Z tego co się orientuję, 20-tka jest dość częstym znaleziskiem w Polsce, więc może ktoś podpowie?jotes
jagoda Napisano 26 Sierpień 2005 Napisano 26 Sierpień 2005 Rorviku nie chcę Cię martwić ale zamieszczone przez Ciebie zdjęcia nie przedstawiajatych samych elementów. Tak mi się wydaje. Np pokaż mi gdzie niby ma być zamonowane to kółko z 1 fot. z prawej strony.pozdr.MJ
rorvik Napisano 15 Listopad 2002 Autor Napisano 15 Listopad 2002 Witam wszystkich. Już miałem to wyrzucić. Parę dodatkowych szczegółów - tych zębatek jest ze trzydzieści. Leżały jedna na drugiej półmetra pod ziemią, na samej górze leżał ten dekiel". Nie znalazłem żadnych sygnatur na powierzchni. Pozdrawiam.
rorvik Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 OK może źle sformułowałem pytanie, pytam o te obręcze z zębami".r
jotes Napisano 16 Listopad 2002 Napisano 16 Listopad 2002 Założylismy tutaj mały Klub Szachisty ;-) Ciekawa sprawa z tymi zębatkami, jakieś jednorazówki, czy co? Większość jednego rodzaju czy w kompletach po dwie wew/zew ?
rorvik Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Nie ma to jak rozwiązać zagadkę po latach. Te zębatki są od jakiegoś elementu T-34. Ktoś wie dokładnie co to takiego?Pozdrawiamrorvik
rorvik Napisano 17 Listopad 2002 Autor Napisano 17 Listopad 2002 Wszystkie są takie same - dwa rodzaje, były ułożone naprzemiennie. Obok leżało coś wyglądające jak odspawany od czegoś kątownik grubości ok 1cm.
rorvik Napisano 17 Listopad 2002 Autor Napisano 17 Listopad 2002 A ha - jedna nie wchodzi w drugą, nie mam pojęcia jak mogłyby ze sobą współpracować.
Gość Napisano 18 Listopad 2002 Napisano 18 Listopad 2002 I nie sądzę aby współpracowały ze sobą tylko z jakimś trybem osadzonym na wałku. Widzieliście kiedyś wieniec zembaty od malucha współpracujący z rozrusznikiem??
rorvik Napisano 1 Wrzesień 2002 Autor Napisano 1 Wrzesień 2002 Czy ktoś ma pojęcie co to może być za obręcz i zębatki ? Obręcz ma średnicę około 37 cm. Zębatki są dwie - z zębami wewnątrz (36cm) i na zewnątrz (37cm). Wykopałem takie coś i nie mam pojęcia co to jest.
Pytanie
rorvik
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.