Jura Napisano 9 Maj 2004 Autor Napisano 9 Maj 2004 Witam!Proszę o identyfikację monetki- przypuszczam, że jest popularna", i może nawet na forum się pojawiła. Ale po przejrzeniu iluś postów, stwierdziłem, że lepiej dać do skomentowania. Jedynie co wiem- że to Austria, a nawet, że to -H- po lewej oznacza, że była wybita w Gunzburgu (dzisiejsze Niemcy). Ale oczywiście i tu się mogę mylić.Kłopot mam z drugą stroną (zaraz dołączę)- jest w stanie tragicznym, i dlatego prośba- z jakiego okresu monetka może pochodzić? Wg. mnie widać -3-, w okręgu.Bo konkretnego roku to chyba się nie da określić...A znaleziona na jednym z zamków- w miejscu gdzie przechodzi sporo ludzi. Warto patrzeć pod nogi ;-)
Jura Napisano 9 Maj 2004 Autor Napisano 9 Maj 2004 Sam sobie odpowiedam.Chyba udało mi się odczytać rok wybicia- 1625. Wystarczyło oświetlić z boku.Jak dla mnie rewelacja, mimo tego że pewnie nie jest to jakaś unikalna rzecz... ;-)
Jura Napisano 9 Maj 2004 Autor Napisano 9 Maj 2004 Jeszcze jedno ujęcie. Ale może ktoś może coś dodać do tego co już wiem?pozdrawiam: J
marg33 Napisano 10 Maj 2004 Napisano 10 Maj 2004 Wyglądają na śląskie(austriackie) trzy hellery(kreuzery)-różnie to katalogi opisują,ich wartośc nie jest nadzwyczajna nawet w dobrym stanie,wiek XVII.
yupiter Napisano 10 Maj 2004 Napisano 10 Maj 2004 Fajne :-))))Też miałem nadzieję pokopać za monetkami trochę w week-end, ale moja córa miała komunię... YP
MEKO Napisano 3 Lipiec 2004 Napisano 3 Lipiec 2004 Jest to greszer śląski za panowania Ferdynanda II mwnnica Wrocław , jak się przyjżysz na rewersie po bokach orła jest znak menniczy H orzeł R na wysokości łap.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.