Gość Napisano 31 Sierpień 2002 Napisano 31 Sierpień 2002 Pisał już o tym UNDERGROUND na forum dotuczącym Riese,ale problem moim zdanie nadaję sie na szerszą dyskusję.Chodzi o książkę Mariusza Aniszewskiego Podziemny świat Gór Sowich".Na stronie 70 został w niej zamieszczony rysunek(nr.13) opatrzony podpisem PLAN LABORATORIUM" W KOMPLEKSIE WŁODARZ".Plan przedstawia rzekomo nieznane pomieszczenia podziemne i jest opatrzony komentarzami w języku niemieckim.UNDERGROUND zwrócił uwagę na fakt,że wyraz PANZER jest na tym planie pisany przez literę C jako PANC.Ja rozumiem,że Niemcy w pośpiechu mogli zrobić błąd,ale 4 razy?!?Druga sprawa to pomieszczenie opisane jako KRANKERHAUS".Chodzi najprawdopodobniej o szpital,sęk w tym,że powinno tam być KRANKENHAUS.Zamiast N jest R.W języku niemieckim nie ma słowa KRANKER,a KRANK,choć odmienia się na wiele różnych sposobów nigdzie nie występuje w takiej formie.Jest to kolejny poważny błąd językowy.Wnioski są proste.Plan rysował albo wyjątkowy Niemiec-analfabeta albo został wykonany przez Polaka nie znającego za dobrze języka niemieckiego,przynajmniej w piśmie.Ponieważ jednak do rysowania tajnych planów nie zatrudnia się tępaków,pozostaje tylko ta druga możliwość... Tylko po co Polak miałby rysować plan po niemiecku??? Może dla jaj :))) ?!?LEWY
Hartmann Napisano 31 Sierpień 2002 Napisano 31 Sierpień 2002 Podoba mi się słowo zekomo".Reszta bez komentarza.Leszek
Gość Napisano 31 Sierpień 2002 Napisano 31 Sierpień 2002 Ja doszedlem do wniosku ze te wszystkie napisy dorobil sam pan Aniszewski. Chodz o tym planie juz duzo sie mowi w srodowisku poszukiwaczy zajmujacych sie Riese.Plan ten wydaje sie wiarygodny i jezeli kiedys zostanie opublikowany w calosci w tedy bedzie mozna go porownac.Licze rowniez ze ksiazka autorstwa J.Kowalskiego, R.Kudelskiego i Z.Rekucia.Sadze ze bedzie o wiele lepsze bo tragmen tej ksiazki w Odkrywcy byl naprawde bardzo wiarygodny.Pozdrawiam
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Kolega Hartmann nie zrozumiał niestety istoty problemu,więc spieszę z pomocą.Słowo zekomo" użyte w mojej wypowiedzi odnosi się do planu i tego co on przedstawia,a nie do podziemnych pomieszczeń.Cóż,może teraz bedzie łatwiej:Plan rzekomo przedstawia nieznane pomieszczenia podziemne i jest opatrzony komentarzami w języku niemieckim".LEWY
Gość Napisano 2 Wrzesień 2002 Napisano 2 Wrzesień 2002 Dlaczego zaraz lipa, tylko dlatego ze to komuś nie pasuje do teorii. Plan był kopiowny z niemieckiego oryginału ( przez Polaka) do wykonania konkretnej pracy ( założenie kabli elekr ).
Hartmann Napisano 2 Wrzesień 2002 Napisano 2 Wrzesień 2002 Hartmann zrozumiał doskonale,i wtym temacie podpisuje się i popiera Lewego obiema ręcami.Leszek
Gość Napisano 2 Wrzesień 2002 Napisano 2 Wrzesień 2002 A może kolega Aniszewski zajmie stanowisko w tej sprawie? Jest jakby najbliżej sprawy i na pewno wyjaśni nam wszystkie wątpliwości...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.