Barnaba Napisano 4 Maj 2004 Autor Napisano 4 Maj 2004 artykół z wyborczej (war-maz)WYBUCHOWA KOLEKCJAamunicję i broń z czasów II wojny znalazła policja w domu jednorodzinnym w Waplewie. Sprawa wyszła na jaw kiesy właściciel kolekcji podczas imprezy rodzinnej został postrzelony z wiatrówki."Teraz nastąpił opis zdarzenia, i dalej. wczoraj przeszukano mieszkanie Tomasza M. Znaleziono tam m.in. naboje karabinowe i pistoletowe, 140 łusek, granat bez materiału wybuchowego, skorupy pocisków artyleryjskich. Kolekcjoner miał też bogatą dokumentację-zdjęcia militariów i kapę miejsc, w których mogły znajdować się przedmioty pochodzące z czasów wojny. W mieszkaniu znaleziono bombę, którą wywieźli pirotechnicy z komendy Wojewódzkiej Policji w Olsztynie. Zabrali także kilka pocisków strzeleckich, łuski od amunicji i zapalnik pocisku artyleryjskiego. Tomasz M. nadal leży w szpitalu. Za nielegalne posiadanie amunicji grozi mu do 8 lat więzienia"co szanowni koledzy na to?pzdr Barnaba
Romel79 Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Po co mu były potrzebne całe naboje? za same skorupy nic jemu by nie mogli zrobić , przez głupote może mieć teraz przesrane (przez kilka całych naboi) . A pozatym to chyba był gość nieodpowiedzialny skoro na imprezie (napewno z alkocholem) bawił się wiatrówką.pozdr
Maćko Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Ciekaw jestem jaką Bombe miał pan wdomu :D.I oczywiście był to ,,Kolekcjoner'':D a wiadomo ze każdy ,,kolekcjoner''trzyma wiadra amunicji w domu:) hehe a potem ludzie zobaczą gościa co luski zbiera i odrazu myślą że jak mu sie dom pali to lepiej uciekac z miasta :) .Opinia sie tworzy.....
Gość Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 a tak przy okazji, czy posiadanie łusek do mazuera z niezbitą spłonką też jest nielegalne?
Maćko Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Niestety z tego co sie orjentuje to Posiadania sprawnych spłonek jest nielegalne,ze względu na to iz znajduje się w nich RtęcPiorunująca :/.Ajak wiemy nasze prawo nie zezwala na posiadanie takich mateiałów.Zatem te łuski to chyba tez są nielegalne,chociarz jak są wykopane(Znalezione znaczy w lesie na spacerze) to dawno juz wartosc bojową mają zasobą ale cóż...:( nikt na to nie patrzy .Przykre,niestety prawdziwe.
kudi Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 ...a ja wciaz sie pytam czy NORMALNY, w miare tylko inteligentny mafiozo uzyl kiedys, w historii tego plynacego mlekiem i miodem kraju, skorodowanego pocisku zeby zabic innego bandyte? To tak jakby wyskoczyc z samolotu ze spadochronem po dziadku, ktory skakal na nim w Normandii, biorac go z plecaka do ktorego nikt nie zagladal 60 lat.powiem tak... karajac hobbystow za to ze maja w domu kilka naboi z czasow wojny tzw. wymiar sprawiedliwosci robi z siebie idiotow. Wiadomo ze lepiej jest dobrac sie do slabego. Mozna mu wszystko udowodnic. Gorzej jak ma sie doczynienia z panem co przyszedl do Michnika". Wtedy sie okazuje ze chyba jest niewinny".Za czasow mojego dziecinstwa (jakies dwadziescia pare lat temu) nie znalem zadnego chlopaka ode mnie ze szkoly zeby nie mial CALEGO, przynajmniej jednego pocisku lub innych militariow. Powinni zamknac pol mojej szkoly!. Dobrze ze weszlismy do Unii. To wymusi na partaczach od ustaw by czasami uzywali organow (w tym wypadku mozgu).spokojnie Panowie wszystkich nie zamkna bo nie ma pieniedzy na wieziennictwo :)pozdrrobert_kudelski
Maćko Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 HEheh Kudi zgadzam sie ... ale z tym więzieniem to bym nie przesadzał bo Jak Andrzej L. do koryta sie dorwje to niewiadomo kogo zacznie zamykać :D .Jeszcze mu kopacze podpadną i wtedy będzie zgroza :D,a kasy i tak będzie dużo ,bo z rezerw więc spokojna głowa :D.Już widze wiadomości:Kolejny zamach na członka Zorg.Grupy z Pruszkowam.Pod Mercedesa Kaszanki Boczek podłożył niemiecką 88-ke :D.Oczywiście sprawą zajął sie juz prokurator :)HEhe piękny kraj :D
Gość Napisano 5 Maj 2004 Napisano 5 Maj 2004 No, a ja mam całą paczkę naboi startowych 6 mm (0,22). Też zawierają rtęć piorunującą ;-))).Pozdro
Romel79 Napisano 5 Maj 2004 Napisano 5 Maj 2004 O właśnie , to jest ciekawe , przecież takie naboje startowe zawierają piorunian rtęci , a petardy zawierają proch czarny i to czasem sporą ilość ??????????pozdr
Indian Chief Napisano 5 Maj 2004 Napisano 5 Maj 2004 Z cyklu tak sobie myśle...Mam na podwórku popekana skorupa pocisku artyleryjskiego. Dziadek miał pamiatke bo był przedwojennym artylerzystą. Może jakbym dał cynk policji ze u mnie takie cuś sie znajduje, że jestem bandyta Talibem co zamach na sklep GSu szykuje to moze by przyjechali, mnie zamkneli, pocisk zabrali. Jak bym odzyskał chwilowo wolnośc zgłosiłbym do Strasburga czy inszej Hagi że moja godność, wolnośc i nietykalnosć oraz dobre imie zostały w Unii Europejskiej mlekiem i miodem płynacej naruszone no i do tego zabór mienia i to o dużej wartosci emocjonalnej dla całej mojej rodziny, a do tego naruszenie czci ś.p. mojego kochanego dziadziusia. Może wtedy po łatwo wygranej martwiłbym się już jak fanty pomieścić w moim przez polcje omijanym z daleka domu i czy obciążona europejską walutą kieszeń mi sie nie oberwie.
jacekmix Napisano 5 Maj 2004 Napisano 5 Maj 2004 Kudi, 20 lat temu w Polsce nikt nie podkładał bomb. A trotyl jak wiesz nie ma terminu ważnośći. I nie od dzisiaj jest tajemnicą poliszynela ze są ludzie co skupują niewypały. I naprawde nie dziwi mnie reakcja organów ścigania. Co z tego że 99,99% poszukiwaczy jest uczciwa? Wystarczy ułamek procenta w naszej korporacji" takich nieuczciwych by na nas patrzono podejrzliwie. Skąd się wzieła zaostrzona ustawa o ochronie zabytków? Bo są debile co po sezonie archeologicznym biegają po stanowiskach archeo. i zaprzeproszeniem; gówno znajdą, ale ciśnienie archeologą podniosą. W naszym własnym interesie jest potępianie takich pseudo zbieraczy, a w sytuacjach gdy ktoś przechowuje w domu materiały wybuchowe pod jaką kolwiek postacią, to pełne zrozumienie i akceptacja działań organów ścigania.
Gość Napisano 14 Maj 2004 Napisano 14 Maj 2004 Niech sie nie przejmuje u mnie jak wpadły Psy z CBOS-em to zabrali 78 szt pancefaustów i ukradli dokumntacje. Posiedziałem i jestem z powrotem - głowa do gory :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.