adler153 Napisano 4 Maj 2004 Autor Share Napisano 4 Maj 2004 witam.ja w temacie ptasich obraczek.to w zasadzie prosba do wszystkich, ktorzy cos takiego znajda.w Gdansku Sobieszewie znajduje sie stacja ornitologiczna PAN, ktora koordynuje zbieranie informacji powrotnych z obraczek. informacje od Was moga byc dla nich cenne. jesli znajdziecie kiedys obraczke wejdzcie na strone http://www.stornit.gda.pl/formobr.htm i wypelnijcie formularz. postarajcie sie tez doslac fotki z widocznym numerem obraczki. jesli przy obraczce nie bylo ptaka nie szkodzi:)jesli byly same kostki - podajcie to info(nikt nie wymaga od Was rozpoznawania gatunku po szkielecie;-) ).zabawa moze byc ciekawa takze i dla Was. stornit przekaze wam info o tym, co to za ptaszysko, gdzie i kiedy zostalo zaobraczkowane.pozdrawiam i zachecam do odsylania informacji o obraczkach.tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczur Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 mam juz z 6 obrączek, najstarsza z 1992 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Mam jedna, jutro wypelnie formularz i wysle zabawa moze byc ciekawa w koncu to taki inny niesmiertelnik.Piorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 Dzwoniłem do nich przed laty. Efekt taki:Eeeee panie, obrączki co pan ma to gołębie, te nas nie interesują....Większość obrączek (alu, lub kolorowe z tworzywa) to własnie gołębie, a te są poza ich zainteresowaniami. A szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczur Napisano 4 Maj 2004 Share Napisano 4 Maj 2004 nom mam wszystkie z gołębi, 5 polskich (PL i RP) i jedna DV" ciekawe coto za skrót, może Deutsche Volksliste ;)pzdrw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 4 Maj 2004 Autor Share Napisano 4 Maj 2004 obraczke na zdjeciu znalazlem ( z resztakmi ptaszka ) na mierzei wislanej w zeszlym roku. wierze, ze nie tylko golabki leza po lasach ;-)ciekawych znalezisk zyczetomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adler153 Napisano 10 Maj 2004 Autor Share Napisano 10 Maj 2004 info ze STORNITU :Interesują nas wszystkie informacje dotyczace ponownego stwierdzenia obrączkek ornitologicznych, niezależnie czy były one znalezione na nodze ptaka, czy w innych okolicznościach. Istotne jest aby podać datę i miejsce oraz okoliczności ponownego stwierdzenia (np. - znaleziono samą obraczkę wykrywaczem metali). Chciałabym tylko dodać, że tak jak podałam powyżej interesują nas tylko informacje o obrączkach ornitologicznych. Obrączki takie mają zawsze wytłoczony indywidualny numer oraz skrócony adres centrali, która obrączkowała ptaka. W przypadku naszych obrączek jest to napis ST.ORNIT.GDANSK POLAND". Obrączki z napisem PL i datą to obrączki hodowlane. Należy wysyłać je bezpośrednio do Polskiego Związku Hodowców Gołębi Pocztowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorek Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 Witam,wyslalem do Gdanska obraczke wraz z informacja co i gdzie a wczoraj po miesiacu dostalem pismo tresci:Szanowny Panie!Serdecznie dziekujemy za wiadomosc o obraczkowanym ptaku. Zostal on oznaczony obraczka hodowlana, a nie ornitologiczna i dlatego nie jestesmy w stanie udzielic o nim zadnych informacji. Tego typu obraczki zakladane sa golebiom, dlatego otrzymany list przeslalismy do Zwiazku Hodowcow Golebi Pocztowych."Jedna mala obraczka....:-)Piorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz1977 Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 jak do ciebie odpiszą to podaj mi ich adres. Mam dwie obrączki od gołębi. Wyśle im ich dane.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzy888 Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Witam jestem kolekcjonerem obrączek od gołębi i gdyby ktoś takie posiadał i nie kolekcjonuję to bardzo chętnie je odkupię . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo02 Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Witam. Czy uważacie, że obrączki z lat trzydziestych też będą ich interesowały? Znalazłem dwie a grzybach". Raczej z większych ptaszyn, średnica ok 20mm. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wooytek Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Do tej pory trafiałem na obrączki gołębi hodowlanych (małe obrączki) zgłaszałem do STORNITU, odpowiedź -> Ptak ten został oznakowany obrączką hodowlaną, a nie ornitologiczną. W ten sposób hodowcy znakują gołębie domowe. Informacje o takich obrączkach można przekazać na adres zg@pzhgp.pl. Więcej danych na temat znakowania gołębi można też znaleźć na stronie www.dobrylot.pl"Ostatnio trafiłem na ciekawszą obrączko średnicy 2,8 cm! STORNIT w odpowiedzi: Na gołębia to rzeczywiście za duża obrączka. Napisy są jednak typowe dla obrączki hodowlanej. Może jakiś uciekinier z Zoo. Niestety ustalenie danych zaobrączkowania jest raczej mało prawdopodobne.."Nie mam pomysłu gdzie szukać dalej. Spróbuję jeszcze warszawskie zoo.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menelik2 Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 JESTEM KOLEKCJONEREM OBRĄCZEK I JEŚLI KTOŚ BY MIAŁ JAKĄŚ OBRĄCZKE TO PROSZE DAĆ ZNAĆ:)POZDRAWIAM JULIAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 Ja mam takie:PL 309 99 16062PL 0368 03 6718PL 0309 98 11279PL 0211 02 2471PL 0309 01 19884PL 0191 2000 ?0155RP 94 10 30729DDR 68 94 06365 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 i taka obrączka:WR V RDKL 38 DJ 3174 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menelik2 Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 Wszystkich któży mają jakieś niepotrzebne obrączki lub karty prosze o kontakt na moje gg 8398276 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukalek Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 7494(wieksze znaki) 22 PL 84 (mniejsze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 uciekinier z Danii :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwecja Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Ja mam tez jedną od gołebia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 1 Marzec 2008 Share Napisano 1 Marzec 2008 Szwecja -kupe lat :):) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menelik2 Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 Jestem początkującym kolekcjomerem obrączek i kart może ma ktoś jakieś niepotrzebne karty lub obrączki od gołębi pocztowych??Oto moje gg 8398276 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwecja Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 Siemasz Huku :) Co tam u ciebie ? Kurcze dawno nie pisaliśmy... musze cos naskrobać do ciebie :) Pamiętasz ten hełmik co mi go wysłałeś...zmienił właściciela, dałem go kumplowi który zaczyna - na zachętę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giant46 Napisano 15 Sierpień 2008 Share Napisano 15 Sierpień 2008 Ja dzisiaj znalazłem w okolicach rzeszowa obrączkę PL 03 05 15163 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek.s Napisano 25 Październik 2008 Share Napisano 25 Październik 2008 To moje znalezisko z lasu.Z ktorego roku moze byc ta obraczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek.s Napisano 25 Październik 2008 Share Napisano 25 Październik 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.