Skocz do zawartości
  • 0

co to za łuseczki?

Andore

Pytanie

Wczoraj natrafiłem na 2 dziwne łuski - średnica około 8mm, nie mają żadnych numerów, za to posiadają rysunek liści - każda z nich ma inny (co mam nadzieję dobrze widać na zdjęciu)
Czy ktoś mi podpowie - od czego i z jakiego okresu one mogą być? (w pobliżu znalazłem jeszcze kilka klasycznych" 7,62mm)

Pozdrawiam!
Andore

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

jest to łuska od naboju Floberta. Składał się on z łuski z mieszanią zapłonową ( spłonki ) oraz ołowianej kuli ( pocisku ). Nie było tam żadnego innego ładunku miotającego. Pozdr

Wczoraj natrafiłem na 2 dziwne łuski - średnica około 8mm, nie mają żadnych numerów, za to posiadają rysunek liści - każda z nich ma inny (co mam nadzieję dobrze widać na zdjęciu)
Czy ktoś mi podpowie - od czego i z jakiego okresu one mogą być? (w pobliżu znalazłem jeszcze kilka klasycznych" 7,62mm)

Pozdrawiam!
Andore

to sa luski rewolwerowe(naboj nie scalony)kula umieszczana byla w bebnie od przodu luska z ladunkiem miotajacym od tylu.dodam iz sa to najprawdopodobniej luski niemieckie lub austryjackie.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie