Guest Posted August 30, 2002 Posted August 30, 2002 Do czego one slużyły, znajdują sie one przy jednym z dwóch bunkrów w okolicy Lubiąża .Jest ich (betonowe otwory,w kształcie studni) kilka,wielkości około 60cm rosną w nich już duże drzewa, kiedyś w jednym z nich znalazłem bagnet do mausera.
past Posted August 30, 2002 Posted August 30, 2002 a jest drabinka???z której stronu mostu?też chodze w tych okolicach
mosin Posted August 30, 2002 Posted August 30, 2002 przy bunkrach w Mamerkach (Mazury) takich dziur jest pełno. rozczarowujące, ale wygląda to na studzienki łączności, itp. no chyba, że te w Lubiążu są głęsze (nie podałeś głębokości)
Guest Posted August 31, 2002 Posted August 31, 2002 drabinki niema i nie zauważyłem sladów jej mocowania. A co do głebokości do 1m mogłem wyciągnąć trochę ziemi, jest ciasno. Drzewa w nich mają srednicę około 0,5m i wysokości 15-20m. Kto i dlaczego je tam posadził.
mosin Posted September 1, 2002 Posted September 1, 2002 drzewa mogły wyrosnąć same, chociaż grubość 0,5 metra to nie mało. może jest tam jakiś niedawno ścięty pień? przydałoby się określić wiek tych drzew...
Guest Posted September 1, 2002 Posted September 1, 2002 Okrerśl jeśli możesz w przybliżeniu miejsce. Też znam te okolice , ale studzienek nie trafilem. Może są to z wykłe betonowe cembrowiny dla drzew.
necroskop Posted June 6, 2004 Posted June 6, 2004 Witam.Widze po dacie że temat już troche wygasł, ale wyjasnienie tych kwadratowych studzienek jest następujące: otóż są to elementy naskowania schronu, w które wpuszczano lub sadzono drzewa czelem zamaskowania nowo powstałego schronu przed widokim z góry. Jest to dość częsty i spotykany jeszcze sposób maskowania schronów na Lini Odry.W trakcie inwentaryzacji Oder spotkałem prefabrykaty kwadratowe i okrągłe, a raz podwójne kwadratowe z resztkami drucianej siatki.Pozdrawiam z RawiczaMarek
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.