Gość Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 Do czego one slużyły, znajdują sie one przy jednym z dwóch bunkrów w okolicy Lubiąża .Jest ich (betonowe otwory,w kształcie studni) kilka,wielkości około 60cm rosną w nich już duże drzewa, kiedyś w jednym z nich znalazłem bagnet do mausera.
past Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 a jest drabinka???z której stronu mostu?też chodze w tych okolicach
mosin Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 przy bunkrach w Mamerkach (Mazury) takich dziur jest pełno. rozczarowujące, ale wygląda to na studzienki łączności, itp. no chyba, że te w Lubiążu są głęsze (nie podałeś głębokości)
Gość Napisano 31 Sierpień 2002 Napisano 31 Sierpień 2002 drabinki niema i nie zauważyłem sladów jej mocowania. A co do głebokości do 1m mogłem wyciągnąć trochę ziemi, jest ciasno. Drzewa w nich mają srednicę około 0,5m i wysokości 15-20m. Kto i dlaczego je tam posadził.
mosin Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 drzewa mogły wyrosnąć same, chociaż grubość 0,5 metra to nie mało. może jest tam jakiś niedawno ścięty pień? przydałoby się określić wiek tych drzew...
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Okrerśl jeśli możesz w przybliżeniu miejsce. Też znam te okolice , ale studzienek nie trafilem. Może są to z wykłe betonowe cembrowiny dla drzew.
necroskop Napisano 6 Czerwiec 2004 Napisano 6 Czerwiec 2004 Witam.Widze po dacie że temat już troche wygasł, ale wyjasnienie tych kwadratowych studzienek jest następujące: otóż są to elementy naskowania schronu, w które wpuszczano lub sadzono drzewa czelem zamaskowania nowo powstałego schronu przed widokim z góry. Jest to dość częsty i spotykany jeszcze sposób maskowania schronów na Lini Odry.W trakcie inwentaryzacji Oder spotkałem prefabrykaty kwadratowe i okrągłe, a raz podwójne kwadratowe z resztkami drucianej siatki.Pozdrawiam z RawiczaMarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.