Skocz do zawartości

kwadratowe otwory przy bunkrach

Gość kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do czego one slużyły, znajdują sie one przy jednym z dwóch bunkrów w okolicy Lubiąża .
Jest ich (betonowe otwory,w kształcie studni) kilka,wielkości około 60cm rosną w nich już duże drzewa, kiedyś w jednym z nich znalazłem bagnet do mausera.
Napisano
przy bunkrach w Mamerkach (Mazury) takich dziur jest pełno. rozczarowujące, ale wygląda to na studzienki łączności, itp. no chyba, że te w Lubiążu są głęsze (nie podałeś głębokości)
Napisano
drabinki niema i nie zauważyłem sladów jej mocowania. A co do głebokości do 1m mogłem wyciągnąć trochę ziemi, jest ciasno. Drzewa w nich mają srednicę około 0,5m i wysokości 15-20m. Kto i dlaczego je tam posadził.
Napisano
drzewa mogły wyrosnąć same, chociaż grubość 0,5 metra to nie mało. może jest tam jakiś niedawno ścięty pień? przydałoby się określić wiek tych drzew...
Napisano
Okrerśl jeśli możesz w przybliżeniu miejsce. Też znam te okolice , ale studzienek nie trafilem. Może są to z wykłe betonowe cembrowiny dla drzew.
  • 1 year later...
Napisano
Witam.
Widze po dacie że temat już troche wygasł, ale wyjasnienie tych kwadratowych studzienek jest następujące: otóż są to elementy naskowania schronu, w które wpuszczano lub sadzono drzewa czelem zamaskowania nowo powstałego schronu przed widokim z góry.
Jest to dość częsty i spotykany jeszcze sposób maskowania schronów na Lini Odry.
W trakcie inwentaryzacji Oder spotkałem prefabrykaty kwadratowe i okrągłe, a raz podwójne kwadratowe z resztkami drucianej siatki.

Pozdrawiam z Rawicza
Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie