Skocz do zawartości
  • 0

butelka

hydro

Pytanie

Napisano

Czy ktoś może coś powiedzieć o tej buteleczce? Wysokość ok.7 cm. poj. ok. 25 ml. Znalazłem ją w ziemi przywiezionej wywrotką pod budowę boiska.
hydro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Buteleczka naturalnie posiada na dnie ślad po wydmuchiwaniu, ale to świadczy tylko o tym, że nie jest wykonana maszynowo, a więc pochodzi z przed 20 wieku. Nadal nie mogę dokładnie datować jej wieku. Czy ktoś ma jakieś przypuszczenia co do pochodzenia i czasu powstania butelki? nie mam niestety fotki dna butelki ale dodam, że jest ono płaskie z małą deformacją na środku powstałą po formowaniu się przedmiotu.
pozdrawiam hydro
Napisano
Hydro, musisz obejrzeć spód buteleczki- czy są ślady po szarpnięciu z tulejki do dmuchania, czy są slady po formie odlewniczej, osad na butelce wyglada dość staro co najmniej 100 150 lat? ale to zależy od środowiska w jakim przepbywała, zwróć uwagę też na szyjkę jest lekko wygięta - butelka nie była w ognisku? pożarze? , generalnie kolor zielony szkła jest starszy " od brązowego i białego pozdr.
Napisano
Na dnie z zewnatrz powinien być ślad po urwaniu ( coś jak kawałek urki", występ? jak ząb), urwanej ( ok 2-3-4 mm) po zakończeniu wydmuchiwania, centralnie ! pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie