Skocz do zawartości

Projekt ustawy o zabytkach

Toper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Spory wokół ustawy o ochronie zabytków.

Projekt nowej ustawy o zabytkach, który w maju miał trafić do Sejmu, wzbudza coraz większe kontrowersje. Wczoraj zastrzeżenia, a nawet oburzenie proponowanymi przez ustawę obostrzeniami dotyczącymi wywozu zabytków za granicę, wyrazili marszandzi i antykwariusze."

Więcej: http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_020605/kultura/kultura_a_2.html
Napisano
Witam,
Panowie czy jest o co kruszyc kopie czy tez kosy?
O ile dobrze zrozumialem tresc proponowanej ustawy (ale moze tez nie
wszystko doczytalem?), to
1/ pozwolenie potrzebne jest na prowadzenie poszukiwania przedmiotow
zabytkowych" a nie na samo posiadanie sprzętu do poszukiwan (Art. 54 pkt 2).
2/ Ponadto sa rozne kategorie dobr kultury narodowej" o czym mozna
przekanac sie czytajac Art. 62 pkt 2.
Tak wiec kto zabroni mi bezrobotnemu szukac złomu i przywracać stan pierwotny przyrodzie uwalniając ją od śmieci ?
Wiele problemow mozna ominac. Moze wspolnymi silami i na tym polu cos sie
wykryje.
Pozdrawiam Szacowne Grono Poszukiwaczy i Sympatykow
Napisano
witam
Może z leśnikami przesadziłem, tych których osobiście znam - to mili i rzeczowi ludzie, którzy bezproblemowo wskazują miejsca, gdzie można coś znaleść (a oni mieli z tym kłopot np. przy sadzeniu lasu)
Z drugiej strony widzę, że wychodzi" z szanownych kolegów nasza narodowa zaradność: nie ma takiego prawa, którego nie da się ominąć.... Jednak wolałbym, aby prawo obowiązujące w Polsce było takie, żeby nie było potrzeby go omijać!!!! Moim marzeniem byłaby sytuacja: idę do lasu, kopię, znajduję coś...albo zabieram do domu (ew. zło drugowojenny) lub jeśli mam wątpliwości idę do konserwatora: albo oddaje albo zabiera w sposób przyjęty w większości krajów zachodnich....ech....marzenia....przynajmniej nic nie kosztują..., ale wszystko zależy od nas! pozdrawiam Jarek
Napisano
Absolutnie zgadzam sie z Belferem ze ta ustawa wcale nie jest smieszna i nie wrozy niczego dobrego. Mozna sobie miedzy soba gadac że mi skoczą" albo że łopata to urządzenie archeologiczne" albo że sie zgubionego pierscionka szuka". Głupich argumentów policja czy lesnicy nie bedą słuchać. Ogólem tą ustawe społeczństwo poprze bo propaganda była odpowiednia, a i chodzi tu o zazdrość. Reszta polaków nie lubi myśli że ktoś sie tam wzbogaca...i od razu znajda argumenty o dobru społecznym, dbaniu o zabytkach i innych argumentach. Tak samo jak konserwatorzy zabytkow. Skurwesyny pozwalaja zeby dworki i pałace gniły lub na cegłe rozbierano, ale nich tylko sie własciciel pojawi to odrazu sie znajda i doczepia do najmniejszych szcegółów. Taki naród. Bo co sie ma ktoś bogacic. Lepiej nich w ziemi zgnije!!! Jak ja nie mam to nikt nie bedzie mial. W tej sytuacji obawiam sie nie tylko przypadkowych spotkań z policja czy strażą leśną, ale też zwykłych gapiówktórzy chętnie doniosą. Dla mnie t austawa to życiowa tragedia. Nie bede wiedzial co mam dalej w zyciu robic. Ze strony rzadu jest to chamstwo. Nie bedzie mozna wyjsc ze zwyklym szukaczem na pole zeby poszukac poszczegolnych monet. Ciekawe czy to tez grabienie mienia spolecznego i czy archeolodzy chca trudzic sie zeby znalesc jakąs Hitlerowska monete. Wiekszość tej ciemnoty kojaży wykrywacz metalu z poteżnym zasiegiem i mozliwoscia znalezienia skarbu na 10 metrow. Nie ma pojecia o dzialaniu i mozliwosciach tych urządzeń. Ale co tam! Zabrońmy i już. Ciekawe dlaczego nie wprowadza ustaw kontrolujacych sprawnosc spalania w dieslach i innych wrakach sprowadzanych z zachodu bo tam juz sa zbyt niebezpieczne dla człowieka i środowiska. Jeżdze po Poskich drogach i tylko sie modle żeby ktoś coś zrobił i czekam aż to nastompi, a tu ...uj, kurna najważniejsze jest zeby nikt sie nie wzbogacił, i zrobią ci ustawę. Archeolodzy zrobili zadymę a rząd posłuchał. Faketem jest że nie wszyscy poszukiwacze zachowują sie prawidłowo. To jest slepa ustawa ktora nie uwzglednia prawa obywateli. Lekcewazy ich. To jest ustawa na poziomie przepisów dotyczących psów. Mam psa ale według prawa powinienem go trzymać na smyczy w kagańcu 24 godziny na dobe, i pies powinień srać i szczać do klozetu bo na trawnik nie można. W parku nie można spuscic. W lesie tez nie bo za zwierzyną lata. Na trawnik nie moze narobić bo brudzi....ale podatki mozna miastu płacic, i pozatym właściciel jest zobowiązany zapewnic zwierzęciu wiele ruchu bo inaczej jest to znecanie sie nad zwierzętami, takie jest prawo. Tylko z psem to najwyzej mandat dostane, a z szukaniem skarbów i niszceniem dziedzictwa historycznego to juz gorsza sprawa. Ja policji zdecydowanie nie lubie i co wiecej - aresztu. Nie lubie byc zamkniety albo zeby mnie jakis tłumok przepytywał. To nie jest dobre. Jako środowisko poszukiwaczy powiniśmy uświadomić odpowiedzialnych za ustawę co do prawdziwych możliwosci detektorow i jak wygląda dzień powszedni przecietnego poszukiwacza.
Napisano
Przeczytałem projekt z linku AF , wg mnie to kolejny knot no bo jak tłumaczyć np fakt : Za właściciel ma obowiązek wypożyczyć zabytek" do 6 miesięcy na wystawę lub badania ---- podkreślam nie może a musi ..

Przykłąd : mam obraz np Kossaka dałem za niego kilkset tys. Muzeum robi 5 miesięczne wystawy i pożycza ode mnie obraz , oddaje na kilka dni i znowu pożycza!!!!

Ustawa w tej formie nie ma sensu , to tylko jeden kwiatek
Napisano
Spokojnie Panowie !! Prawo Unii odnośnie ochrony dziedzictwa kulturowego (w tym poszukiwań i zabytków)i tak wszystko zunifikuje po aneksji w 2004r (jeśli nastąpi).Nie będziemy przecież mogli wyprawiać u siebie co będziemy chcieli w powyższym temacie pod czujnym okiem Brukseli.
Napisano
Z tym wejsciem do Unii to nie prawda. Kazde państwo Unijne reguluje kwestje dobr kulturowych we własnym zakresie.
Napisano
U nas się wszystko zasłania Unią - ostatnio było to wspomniane przy kupnie jakichś samochodów - o Unia wymaga, żebyśmy...". I tak się ludziom ciemnotę wciska. Podobnie zlikwidowali u nas zielone strzałki na skrzyżowaniach, bo w Unii takich nie ma". A jakoś w Niemczech są i nikomu nie przeszkadzają... Widocznie jakiś producent światełek do skrzyżowań potrzebował kupić nowe BMW...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie