Skocz do zawartości

Pi ze strony proscana

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Spokojnie możesz podłączyć 12V i skoryguj wartości rezystorów przy potencjometrze i włącz oscyloskop na 6 nogę 741 powinieneś otrzymać piłę.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki, przerobię. Co do przebiegów, to niestety mam niezły oscyloskop, ale ciut spsuty, na przykład na zakresie zawsze 5 V pokazuje piłę. Reszta zakresów raczej wygląda czasem ok. Ale to tak poza tematem
Napisano
Z tym 741 tez miałem w jednym PI kłopoty. Napięcie zamiast zero schodziło na wartości ujemne i był bardzo niestabilny. Muisałem prosić o pomoc fachowca bo jeśli olektronike to jestem nieuk. Wymienil ten 741 na jakiś inny 741 i wtedy dało się ustawić trochę powyżej zera o,o5.
Pozdrawima L.
Napisano
On był w zastępstwie czegoś a raczej wszedłe w to miejsce w wyniku modernizacji;)
wczesniej siedział tam taki okrągły pająk na nóżkach - sybbolu niestety nie pamiętam a schematu nie mam ale mogę się dopytać.
Pozdrawiam L.
Napisano

Czyli tak, jak myślałem. Ciekawa informacja. Wczoraj trochę poprawiłem oscylokskop i takie mi się udało uzyskać przebiegi.
6,7 - to nóżki lm741,
b - baza takiego na wyjściu.
911 c - kolektor tr. 911 (głównego).
Przejrzałem również sandbanksa i tam są inne elementy, więc pewnie przebiegi inne.
Pozdrawiam

Napisano
Zagadnienie związane z oscyloskopem przekraczają już moją laicka świadomość. Ale puszczę Ci maila co myśli o tym mój kumpel.
Pozdrawiam L.
Napisano
A potem się beda śmiali że się nie znam i piszę że jakiś pajączek tam był;)Jestem laikiem jeśli chodzi o elektronikę. Zacząlem się nią intersować jak zaczęły się wykrywacze. I nawet coś mi tam wychodziło ale niestety brak podstaw zniechęcił mnie.
Pozdrawia L.
Napisano
Mam problemy z mail'em (nie mogę odbierać, wysyłka też jest problematyczna - dojście, bo nie dochodzą), ale jak je zlikwidują, to się odezwę.
Pozdrawiam
Napisano
Będzie będzie i może coś o Fisherze 555, ale teraz robię takie cd i jeszcze oscyloskop w przeglądzie więc chwilowo zamilkłem.
Pozdrawiam
Napisano
witam walczacych z PI".moge sie podzielc tym co wiem.zamias 4011 mozna dac 4093 niby lepszy.na Maa502 na 6 nodze ja daje OV" tak mialem w schemacie ale sprawdze bo nie wiem co daje ustawienie +5V.Czestotliwosc wykrywacza to max 300.wiecej nie daje bo jest niestabilny.Sztuczna masa to (+) zasilania.Jako wtyk do sondy stosuje tylko takie mosiezne meskie i żenskie wsówki.Nie moze byc nic typu jack bo wyje mi wykrywacz.Nie wiem dlaczego.Sonda oczywiscie zasilana przewodem 2 żylowym bez ekranu(głosnikowy)co do stabilizatorow to uwaga w jakiej obudowie,gdyz róznia sie wyprowadzeniami.Wykr.zasilam aku 12V 1,3ah.Ładowarka robiona.Koszt jej to okolo 20 zl.Nic prostrzego zrobic. pozdrawiam. Rubin
Napisano
Wczoraj odpaliłem go na zasilaczu CB 13,8V i chodzi, tylko nie wiem, czy się sprawdzi. Wcześniej jeszcze wmontowałem części zgodnie z opisem tego portugalczyka. Ze względu na odgłosy nazwę go KUKURUŹNIK. Byłem przyzwyczajony do trochę ładniejszych pisków. Tymi 6V nie zaprzątam sobie głowy. Zasięgi zależą od ustwienia, myślę, że takie łagodne pyk, pyk jest dobre i częstotliwość tego wzrasta w miarę zbliżania metalu.
Pozdrawiam
  • 10 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie