Skocz do zawartości

Co odkryliście w wakacje?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
HELLO! Wakacje dobiegają końca, a tu na forum żadnych hitów. Pochwalcie się co wykopaliście w czasie wakacyjnych wojaży. Może ktoś odkopał taką wieżę Pantery jak w zeszłym roku w Szczecinie? A może ktoś znalazł PAKa 40 z rakietą zamiast lufy, samobójczą wersję V2, albo pamiętnik kapitana Hansa Klossa? Ja natknąłem się w terenie na zabytkową latrynę sprzed pięciu lat :-)
Pozdrawiam
Napisano
Znalazlem kilka rur od panzerfaustow na pobojowisku w lesie kilkaset metrow od gminnego wysypiska smieci.
Napisano
4.08.2002 trafilem w zasypanej transzei niemca mial przy sobie: helm, menazke, manierke, maske pgaz, kupe pestek 9mm para, troche do mausera, portfel z drobnymi (m.in. slowacka korone), przybory do szycia, scyzoryk, granat jajko, gogle przeciwsloneczne, zapalki w pamiatkowych okladkach, strzepy munduru, cala chalde guzikow i innych drobiazgow, filcowa rekawice z trzema palcami, przyrzad do wyciagania zakleszczonych lusek z MG no i oczywiscie caly niesmiertelnik, ktory zostal juz wyslany do archiwum w Kassel celem identyfikacji. Co ciekawe musial juz byc obrany przez ruskich bo brakowalo mu butow i pasa z szelkami, a wszystkie graty ktore powinny byly na nich wisiec byly rzucone na niego luzem (stad wniosek ze obrali go ruscy bo nasz chlop zostawil by go na waleta).
Jak odbiore fotki to na rzyczenie chetnie sie podziele (kontakt na priv.)
Napisano
Niemieckie bomby ćwiczebne (betonowe) na terenie poligonu lotniczego.
Jedne imponujące (250 kg?), zrobione z porządnego betonu, inne mniejsze
(50 kg?), dość tandetne. W sumie będzie tego z kilka ton :-).
Te bardziej spektakularne można wykorzystać jako małą architekturę (tambylcy już na to wpadli). Niestety wszystkie są pewnie po zrzucie, stąd brak doczepianej
części metalowej (stateczników). Była tak nietrwała czy wykorzystywana wielokrotnie?
Można zrekonstruować, tylko skąd wzór? Widział ktoś szczegółowy opis (wymiary!),
albo jeszcze lepiej w naturze w jakimś muzeum (najlepiej w Polsce lub Niemczech?).
Rozwinę to w osobny wątek, jak tylko dorwę jakąś cyfrówkę, żeby dokładniej było wiadomo
o co chodzi.

Pozdro,

jotes
Napisano
Niemca z butami, kawałkami munduru, butami, guzikami itp. Pozatym torpedę niemiecką i trochę drobiazgów i koło od jakiegoś czołgu, ale nie wiem jakiego (na czołgach się nie znam). Niedługo zdjęcia z moich łupów" będą w galerii na tej stronie.
pozdrawiam
Napisano
w wakacje to nici lecz od wiosny z 2 kompanami od szukania w sumie na 1ha powierzchni lasu padło łupem 9 karabinów , o innej drobnicy nie wspomnę . Granatów z 50 , amunicji bez liku , kilka min przeciwpiechotnych i rur od panzerfaustów , dwa całe , 2 bagnety , zamki od pps , moździeżówki , 2 garłacze , kilkanaście łusek od działa , itp .
Napisano
No panowie tylko pozazdroscic. U mnie ten sezon cienki jak barszcz wigilijny ale licze na jakies fanty bo do konca sezonu jeszcze troche zostalo:)
Oczywiscie nie licze tu rozrywek i amunicji ale tym zlomem i tak zajeli sie saperzy.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
A lot od łusek :), magazynek od wz.28, odznakę pułkową i emblemat podchorążego a wczoraj trafiłem znaczkek czuwaj" jakiegoś harcerzyka :) oraz pusty (niewytłoczony) nieśmiertelnik..i przy okazji mam do was pytanie - czy to jakaś lewizna, czy też może bili je sobie na bieżąco na froncie? :) pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Frozzer:
zdjęcia Twojej betonówki obejrzałem już gdzie indziej ;-)
Moje wyglądają podobnie (ten sam system wycięć po bokach na smugacze), ale otwór udający zapalnik mają za hakiem, a nie przed tak jak Twoja. Piszesz o waffenamtach na śrubach. O jakie śruby chodzi? Tzn. co do czego mocują? (na zdjęciach ich nie widać!)

Pozdrawiam,

jotes
Napisano
na zdjeciach nie widac, owszem
sa to, a raczej jest to jedna sruma sluzaca do podwieszania bomby pod samolot.
wafennamt znajduje sie na niej od spodniej strony. trzeba ja wykrecic aby zobaczyc. z kilkudziesieciu bomb jakie ogladalem tylko 2 mialy taki wafenamt, kolega sloma posiada wlasnie ta druga :)
Napisano
No wlaśnie:mały waffenamcik na spodzie śruby:)
Razem z Frozzerem robiliśmy w czerwcu okolice Olsztyna.Wbrew pozorom tlukli się tam i to ostro.Przy samym mieście Niemiec z 21Panzer Abteilungu (20DPanc) który rzekomo wyjechał na Węgry pod koniec 1944 (może kolo został w szpitalu i w styczniu 45 musiał walczyć),z manierką,maselniczką,monetami,blaszką,kradzionym polskim posrebrzanym widelcem Norblina (bity pod zaborem rosyjskim!),drugim widelcem,nożem rostfrei,i ostro zdezelowaną miednicą (chodzi o kość a nie naczynie;) ).Szczęka wystawała mu z ziemi.Zaraz obok mauser98k rozebrany ale zamek komplet leżał przy drodze 20m dalej:).Dwa razy F1 bez zapalników,5ładnych nasadkowców ppanc,dwa odłamkowe,3miny moździerzowe 8,1cm,magazynek do MP40,StG43,PPSz,G43.Na wierzchu wystrzelony panzerfaust 30m a 25m dalej leżała grucha od niego (nie wybuchła),kupa łusek radzieckich i niemieckich,części pojazdów,puszki z maskami,panzerfaust60m (też na wierzchu!),1 hant i menażka.No i trzy trzewiki do Mausera.Piszę dokładnie bo wyobraźcie sobie było to zaraz za miastem i niemal na wierzchu (część na wierzchu) a w dodatku w terenie ewidentnie bez znaczenia startegicznego i nie opisanym w żadnych materiałach.Po prostu pomyliły nam się drogi wylotowe z miasta :)

Grzebaliśmy też na Sportynach (tam,gdzie jest opuszczony most kolejowy przez Pasłękę i zburzona cała wieś z resztkami stacji kolejowej (perony,dworzec-bunkier).Niby teren był trzepany przez pół Polski ale... dwie PPSz porzucone na stanowiskach (Niemcy zaskoczyli tam Rusków okrutnie),troche ammo,resztki wysadzonego SdKfz-a 251,kawałki pancerzy od czołgów,stanowiska ze stosami łusek wystrzelonych dokładnie dookoła!A tam gdzie opisuje się w źródłach ciężkie walki na terenie kotła warmińskiego...cisza.Nawet nie pipnęło.Tak to bywa.

Dziś polazłem z Voukiem pod Toruniem do pobliskiego lasu.2 godziny szukania i znajdujemy okop.Panzerfaust 30k,trommel do MG,butelki,łuski,patelnia,kawałek koperty z pieczątką pocztową Allenstein 27.9.44",jakieś kawałki stron z książek pisanych gotykiem.No i łuska do 76,2 radzieckiego ZISa (mosiądz,43 god).Na jednym z fortów zbiornik do niemieckiej lampy karbidowej i mina moździerzowa 5cm bez zapalnika.
A jednak coś jeszcze jest w tym przekopanym mieście.Dlatego szukajcie wszędzie,nawet jak niby nic nie ma.
Udanego szukania
Frozzer:szukuj się na dobry,jesienny sezon ;)

Słoma
Napisano
A co tam tez sie pochwale:)
Garsc monet od 1789 do 1856r. dziwny guzik z orłem(bardziej przypominajacy niemieckiego tego z monet) przechylony (w jego) prawogłowa w lewo. Nad nim nie proporcjonalna korona.(przy okazji moze ktos wie co to?) dwa jakby zetony lub zniszczone monety i cos w stylu okraglego zetona z napisem LONDON COLOUR WARANTED w srodku kola jakby pozostalosc po lutowaniu. Jaks moneta mala bita widac ze baaaaaardzo stara ale nie da sie odczytac. Wszystko na terenie starej lesniczowki(ktorej nie ma juz od poczatku wieku!!!) gdzie niby straszy i starsi ludzie nie pozwalaja tam chodzic dzieciom:). Jakies 10 m od miejsca powyzszgo cos w stylu ciupagi(niskie ale dlugie ostrze ze tak powiem:).Nie wiem czy takie byly kiedys siekiery cz y moze... Jakies 30m. od niej przy starym lesnym trakcie staaaaaara moneta bita z rycerzem albo kosciotrupem na koniu z wyraznym mieczem nad glowa ( wyzej nad mieczem otaczajace chyba cala monete kuleczka). Mozna powiedziec ze miejsce ciekawe:)
Wszystkich ktorzy rozpoznaja guzik lub inny przedmiot prosze o podpowiedz.
Jesli chodzi o militaria to w miejscu stacjonowania germancow okolo 4 siekiery, 1 kilof, 40m stalowego lancucha z hakiem, helm chyba strazacki przedwojenny, przybornik do Kar98, sledzie jakby aluminiowe( u gory oczko przypominajace oczko igly oczywiscie wieksze:) z napisem C&Cw37) i kilka innych glupot.
Wczesniej nie mialem sie czym pochwalic to moze tym:) choc i tak w porownaniu do niektorych wypadam blado:):):)

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Ja trochę złomu jak wszyscy no i lornetkę ale jakaś dziwna, jak będę miał skany to wyślę do Odkrywcy, może ktoś będzie wiedział coś więcej?
Napisano
Wracajac do mojego niemca z 4.08 to po powrocie z wczasow w tym samym okopie 1 km dalej 4 skrzynki do MG (z wkladka), helm niemiecki z wkladem, a w zeszla niedziele obok tego dwa trommle do MG jeden zielony i jeden piaskowy.
Napisano
Sloma pod toruniem trafiliscie koperte z allenstein (olsztyna) ? kurde, ja sie na nia pisze ;))
a poza tym dodam jeszcze w sportynach w zasypanym okopie trafilismy na glebokosci pol metra postawiona pionowo blache, blacha duza, tez jakies pol metra, nie chcialo nam sie jej poczatkowo wykopywac i tylko walilismy saperka na okolo niej aby znalesc jej spod, ale otoz co, stuk puk i pod nia cos jest. wiec ryjemy ryjemy i wyciagamy ogromna mise porcelanowa RAD-u kompletna bialutka piekniutka :)

wiec sprawdzajcie kazdy sygnal, byule gowienko, odkopujcie wszystko, bo moze tam byc cos jeszcze :). a na porcelane wykrywacz by nie piszczal :>
Napisano
Do Frozzera.
Posiadam sporo różnych dokumentów z Olsztyna i Prus Wschodnich.Wśród nich są również koperty z fajnym nadrukiem(okrąg w którym jest gapa i napisy Amtsgericht Allenstein).W dużej mierze są to przedwojenne dokumenty sądowe.Gdybyś był zainteresowany to się kontaktuj.Może jakaś wymiana?Niektóre z tych kopert są stemplowane,niektóre czyste w bdb. stanie.Niestety nie posiadam skanera.Gdyby coś pisz.Pozdrawiam.
Napisano
do vonAdamskiego
a czy przypadkiem ta sraaaara moneta z rycerzem na koniu nie jest miedziakiem o średnicy 14-16 mm ?
Napisano
do vonadamskiego
jeżeli tak to jest to tak zwana Boratynka , dość lichy pieniądz którym minister króla Jana Kazimierza Tytus Liviusz Boratini usiłował ratować budrzet państwa po potopie szwedzkim (zaległe żołdy itd)stąd wybito ich ok. 1900.000 000 sztuk co z powszechnymi wówczas fałszywkami da ok. 2 mld , twój egzemplarz to szeląg litewski Jana Kazimierza , te które ja znajdywałem były z lat 1663-1666 , na odwrocie powinien być profil głowy króla
Napisano
Zwykle po moich postach ucina się temat ale i tym razem spróbuję. W sumie to nic wielkiego nie odkryłem oprócz 10 kilo amunicji (w jednym miejscu 11 łódek z amunicją do mausera ukrytych w pniu), 1/3 pochwy od szabli bojowej wz.34 i ......... VIS-a komplet z amunicją (zdezaktywowaną ;) oczywiście), i to był fart !!!!!!! zdjęcia prześlę do bociana jeśli będzie taka potrzeba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie