Skocz do zawartości

Łęczna,Ostrów Lubelski-zagadki?

Gość koMandir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich forumowiczów!!!

Chciałbym sie dowiedzieć,czy może ktoś z Waszego grona ma jakieś informacje na temat jakichkolwiek działąn bojowych,potyczek z ktorejs z obu wojen swiatowych na terenach w okolicy ww. miasteczek-Pojezierzu Łęczyńsko-Włodawskim???Może ktoś moglby polecic jakies ciekawe miejsca?? W wakacje bede mial mozliwosc zwiedzenia tego obszaru b.dokladnie,wiec chcialbym wiedziec czy sa tam miejsca gdzie moznaby znalezc rozne ciekawe rzeczy.
Z góry dziękuję za każda odpowiedz!!

Pozdrawiam,koMandir!
Napisano
Witaj.
Na początek zapoznaj się z historią okolicznych miejscowości w internecie a póżniej jak się dokopiesz do ciekawej informacji w ..........bibliotece :)
pozdr.
Napisano
Witam!!
Dziekuje Koledze za odpisanie!Cóż,po różnych publikacjach(gł.książki) i Internecie to buszuję juz od jakiegos czasu,niestety nic szczegolnie ciekawego nie znalazłem,oprócz kilku akcji partyzantów w czasie II w.ś.,oraz pacyfikacji wsi Jamy przez hitlerowców(jest nawet mauzoleum,które w lecie postaram sie odwiedzić). Liczyłem po prostu że może ktoś także intersuje się tą okolicą i posiada więcej informacji,np. z okresu I w.ś.( nic w necie konkretnego o wydarzeniach z tych czasów znalezc nie mogę;-/).

P.S. Okolice Łęcznej też należą do mojej strefy zaintersowania",wraz z tym miasteczkiem!!

Pozdrawiam!!
Napisano
Swego czasu kilka razy byłem w Ostroiwie, ale historia zbytni sie nie interesowałem.
Ponizej masz kilka tytułów ksiażek, sa to raczej opracowania ogólne, ale może na coś trafisz.
Głowacki Ludwik-Działania wojenne na lubelszczyźnie
Dolata B - Wyzwolenie Polski 1944-1945
Szymański T -Z pól bitewnych lubelszczyzny
Wnuk Rafał - Lubelski okręg AK DSZ i WiN
Jeszcze cos mi się kojarzy z rokiem 1920, nie mam pod reka ksiązki zeby sprawdzić.
No i Ostrów Lubelski w czasie II wojny był z wiadomych powodów nazywany Moskwą.
pozdro

Napisano
Ja też w wakacje wypoczywam na tym pojezierzu... W tamtym roku wpadła mi w łapy mapa turystyczna, taka dwucześciowa i jest tam kilka bitew naniesionych. Miejscowości już nie pamietam ale były daty 39 44 itp. no i walki z reakcyjnym podziemiem czy AK z komuchami {dowolne skreślic :D}. A Łęczna? No nie słyszałem żeby coś się tam działo, chyba że eksterminacja Żydów nad Świnką....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie