Skocz do zawartości

Internetowe Archiwum Map - UPLOAD

Gość radosc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Stworzyłem miejsce wolnej wymiany map, planów, zdjęć etc. Można ściągać i wrzucać dowoli. Jest tam trochę mapek ściągniętych przeze mnie swojego czasu z sieci wiec zapraszam!

PS: Oczywiście czekam również na wasze mapki do wymiany. Kolekcja powoli ale systematycznie rośnie!

pozdrawiam
Napisano
Adres:
<a href=http://mapy.skarb.org/upload/>http://mapy.skarb.org/upload/</a>
Napisano
witam
mam wiele map dotyczacych Polski i woj Podlaskiego.Ale niestety nie mam skanera :-(((moze aparatem cyfrowym coś wykombinuje
pozdrawiam
Napisano
'moge wtracic?'
Przydalo by sie miejsce na krotki opis mapy, teraz jest ich kilka, ale jak bedzie kilkaset, to bedzie problem ze znalezieniem tego czego sie szuka. Nazwa np. 'pomue2' niewiele mowi o samej mapie - dacie wydania, skali itp.
Moze komus sie przyda 'Deutschland-Atlas-1937' http://home.tiscali.be/p.colmant/index.htm
Napisano
Dzięki, świetny link. Tylko coś mi się lasy nie zgadzają, ale może to dawniejsza mapa (tzn. jest ich więcej, niż na przedwojennych sztabówkach)
Napisano
Mi nie zgadza sie autostrada Berlin-Gdansk, a dokladniej jej trasa w okolicy Szczecina. Wybudowany odcinek konczy sie w okolicach miejscowosci Chociwel [Freiertw], a w atlasie planowana trasa biegnie pomiedzy miasteczkiem Dobra [Daber] i polnocnym koncem jeziora Woswin. Znajac niemiecka dokladnosc pewnie nie jest to blad w atlasie, tylko w czasie prac zmienila im sie koncepcja.
...i wielka szkoda :-((
Napisano
Do Tanto:
Wcale im się nie zmieniła koncepcja! Do Chociwla (właściwa nazwa Freienwalde am Pommern) jest zbudowany odcinek autostrady. Faktycznie to do miejscowości Lisowo (5 km od Chociwla) jest on użytkowany. W terenie autostrada biegnie dalej - tak jak napisałeś. Tylko jest mały szkopuł - to nie jest już autostrada, tylko jej pierwociny - nasyp, podbudowa (jakby to się nie nazywało). Oczywiście jest to nieprzejezdne, a miejscami zaorane lub porośnięte lasem. Pozostałości można oglądać w okolicach miejscowości Starzyce (Staritz) bądź Kamienny Most. Jak się jedzie zwykłą drogą, to w pewnym momencie widać nasypy autostrady. Na tym niedokończonym odcinku nie ma też oczywiście żadnych wiaduktów.
Napisano
Robi, nie moge sie z Toba zgodzic jezeli dokladnie porownasz mape z tego atlasu, a mapami aktualnymi, to to roznice sa widoczne. Co do stanu aktualnego zgadzam sie z Toba calkowicie, moge tylko dodac, ze ten odcinek autostrady jest oznaczany jako droga krajowa 142".
A teraz o roznicach: autostrada planowana (wg. 'Atlasu..') mija jezioro Woswin na polnocy, a to co wybudowali mialo isc na poludnie od jeziora. Planowali ja na lini Szczecin-Maszewo-Wojtaszyce-Dobra, najmniejsza odleglosc od tej lini do Chociwla, to ok. 10 km...
Zeby nie bylo niedomowien - pochodze z Dobrej. Zmiana trasy autostrady mnie 'wkurzyla' bo mialbym lepszy dojazd ze Szczecina
Napisano
Tanto:
OK - nie zrozumiałem dokładnie o co Ci chodzi, tzn. nie przejrzałem tej mapy. Myślałem, że masz uwagi w sensie tego nie używanego kawałka autostrady. Wypowiadałem się mając wiedzę z pamięci, bo... też znam te tereny. Urodziłem się w Stargardzie Szczecińskim i w Chociwlu mam trochę rodziny. Od 20 lat mieszkam co prawda w centralnej Polsce, ale co jakiś czas tam jeżdżę.

Pozdrawiam!
Napisano
tak tez pomyslalem :-)
a widziales jak sie ostatnio Stargard pozmienial?
Napisano
Rzadko bywam w Stargardzie i nie utkwił mi w pamięci jakiś szczegółowy obraz tego miasta. Zauważyłem nowe supermarkety czy stacje benzynowe, ale chyba nie o to Ci chodzi :-)
Napisano
napewno nie o supermarkety :-)
'wypelnili' troche dziur po poniemieckich kamieniczkach
...ciekawe co przy tym znalezli
Napisano
Bocian, jesteś niewyspany :-)
Nie odpowiadałem na ten wątek, choć jeszcze mi się cisnęło parę słów, bo zanadto odbiegliśmy z Tanto od tematu - z tematu o mapach zrobiłby się nam temat wspominania tych samych miejscowości. W życiu nie miałem na myśli wypychanie tego wątku na górę... no ale ten post (niechcący) i tak to zrobi ;-)))
Napisano
jak juz post jest na gorze :-)
...to sie podpisze pod tym co napisal Robi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie