Skocz do zawartości

Tomaszów Mazowiecki styczeń 45

kloki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji na ten temat, chodzi mi o ruchy wycofujących się wojsk niemieckich, od Tomaszowa w stronę Opoczna. Był to bodajze 16-17 stycznia 1945 roku. Ma ktoś może z szanownych forumowiczów informacje na ten temat?
Napisano
coś na ten temat widziałem w książce Upadek trzeciej Rzeszy" autorzy to maurzeństwo ale nie pamiętam nazwiska, chyba Bernaś czy jakoś podobnie..
pozdr
Szefo
Napisano
ok, podam Ci autora dokładnie jutro albo w poniedziałek bo akurat ją pożyczyłem i nie pamiętam dokładnie chyba że ktoś z forum napisze wcześniej
pozdr
Szefo
Napisano
Też jestem z Tomaszowa, i mam trochę informacji na temat walk o Tomaszów i okolice w dniach 16-18 I 1945(miejsca te systmatycznie odkurzam" z pozostałości tamtych dni), ale nic na temat wycofywania się wojsk niemieckich z Tomaszowa w stronę Opoczna.
Pzdr.
Napisano
niewiele tego jest w tej książce ale zawsze coś
Julita Mikulska-Bernaś, Franciszek Bernaś Upadek III rzeszy", Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1975
pozdr
Szefo
Napisano

Mój dziadek urodził się i mieszkałw Tomaszowie.. mam tam rodzine do dziś... - oto jedno z moich ulubionych zdjeć - okolice Inowłodza.. 1947 rok - tle pilica.. na pierwszym planie PAK 43.. widać ładnie kamuflaż..

Była też książka Pana Kobalczyka Gawędy znad modrych wód" - moze tam znajdzie się jakieś info o walkach w tym rejonie

Napisano
No no ładne zdjątko. Dobrze jest popatrzyć na takie zdjęcia ze swoich terenów :) Czekam na kolejne info. Jeżeli ktoś mógłby się czymkolwiek podzielić to będę wdzięczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie