Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć wszystkim,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w ustaleniu jednostki Wojska Polskiego, w której służył mój krewny. Mam dwa zdjęcia, które przesyłam w załączniku.
Dane personalne: Konstantin Szewczik (syn Stefana), ur. 1915 r. w okolicach Wołożyna (wieś Dory / Średnie Sioło).
Okres służby: Prawdopodobnie rocznik poborowy 1936 lub 1937.
Moje spostrzeżenia na podstawie zdjęć:

1. Mundur: Na rogatywce widać jasny (biały?) otok. Patki na kołnierzu są dwukolorowe: góra ciemna, dół jasny. Sugeruje to Strzelców Konnych (proporczyk szmaragdowo-biały), co pasowałoby do ciemniejszej góry na czarno-białej fotografii.
  2. Architektura: Na tle jednego ze zdjęć widać budynek w stylu klasycystycznym (imperium) z kolumnami i charakterystycznymi oknami. Wygląda to na centrum miasta lub plac przed koszarami.
  3. Lokalizacja: Biorąc pod uwagę pochodzenie krewnego (woj. nowogródzkie, OK IX), zakładam, że zgodnie z ówczesną polityką poborową mógł zostać wysłany do centralnej Polski. Moje główne typy to:

• 4. Pułk Strzelców Konnych w Płocku (budynek w tle przypomina ratusz lub sąd w Płocku).
    • 2. Pułk Strzelców Konnych w Hrubieszowie (słynne "Białe Koszary").
    • 1. Pułk Strzelców Konnych w Garwolinie.
Czy ktoś z Was rozpoznaje tę architekturę? A może kolory proporczyków i otok sugerują jednak ułanów (np. 16. Pułk Ułanów)? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, która pomoże mi zawęzić poszukiwania przed wysłaniem zapytania do CAW.
Z góry dziękuję za pomoc!

photo_2026-04-08_11-58-33.jpg

photo_2025-09-14_19-15-38.jpg