Skocz do zawartości
  • 0

Święto 21 Pułku Artylerii Lekkiej w Bielsku (25 V 1936) – identyfikacja osób na filmie

Pytanie

Napisano (edytowane)

Cześć,

w swoich zbiorach posiadam sporo materiałów filmowych z okresu międzywojennego. Pochodzę z Bielska, podobnie jak mój dziadek, który był autorem filmu, z którego wykonałem załączone zrzuty ekranu. Większość jego nagrań pochodzi z 1936 roku, dlatego jest bardzo prawdopodobne, że również ten fragment został zarejestrowany w tym czasie.

W niedługim czasie planuję udostępnić cały film na YouTube, jednak wcześniej chciałbym zapytać, czy ktoś z Państwa ma wiedzę lub przypuszczenia, czy możliwe jest rozpoznanie osób widocznych na nagraniu. Dodam, że osoba przemawiająca na filmie nie jest wojewodą śląskim Michałem Grażyńskim — przeprowadziłem już porównania wizerunków.

Najprawdopodobniej materiał przedstawia święto 21 Pułku Artylerii Lekkiej w Bielsku, obchodzone 25 maja 1936 roku. Najcenniejsza byłaby dla mnie identyfikacja osoby ubranej w cywilny strój lub któregoś z widocznych oficerów.

Czy ktoś z Państwa natknął się może na artykuł w prasie wydawanej w Bielsku w tamtych latach, w którym opisano to wydarzenie?

Każda informacja lub wskazówka będzie dla mnie niezwykle cenna.
Z góry dziękuję za pomoc!

Treść lektora w filmie - proszę o ewentualne korekty :

"25 maja 1936 roku na terenie koszar w Bielsku, przy ulicy Piotra Bardowskiego — gdzie obecnie stacjonuje 18. bielski batalion powietrzno-desantowy — odbyły się uroczyste obchody święta 21. pułku artylerii lekkiej.

Było to wydarzenie o szczególnym znaczeniu, zarówno dla samych żołnierzy, jak i dla licznie zaproszonych gości.

Święto pułkowe, obok części oficjalnej — przemówień oraz pokazu samolotów z eskadry imienia Józefa Piłsudskiego — było także czasem wspólnego spotkania przy stole. Chwilą wytchnienia, radości i integracji, tak ważną w codziennym życiu wojskowym.

W uroczystościach uczestniczyli nie tylko wysokiej rangi oficerowie, lecz także rekruci wiosennego poboru. Dla wielu z nich był to pierwszy bezpośredni kontakt z tradycją i ceremoniałem jednostki. Nowo wcieleni żołnierze, zgodnie z ówczesnym zwyczajem, pojawili się na uroczystym poczęstunku z ogolonymi głowami — symbolem wejścia w szeregi formacji i rozpoczęcia służby wojskowej.

Prezentowany materiał filmowy nabiera dziś szczególnego znaczenia, zwłaszcza w perspektywie wydarzeń, które miały nastąpić zaledwie kilka lat później. Pułk brał bowiem aktywny udział w obronie kraju, wspierając natarcie polskich czołgów pod Tomaszów Lubelski.

Wielu żołnierzy, których widzimy na tych kadrach, trafiło później do niewoli. Wielu oddało życie, broniąc ojczyzny.

Cześć ich pamięci."

Z góry dziękuję za pomoc Panowie - działajmy żeby historia nie zginęła. 

Zrzut ekranu 2026-01-08 183728.png

Zrzut ekranu 2026-01-08 183818.png

Zrzut ekranu 2026-01-08 200047.png

Zrzut ekranu 2026-01-08 200212.png

Zrzut ekranu 2026-01-08 200251.png

Zrzut ekranu 2026-01-08 200316.png

Zrzut ekranu 2026-01-10 153210.png

Edytowane przez AdamskiVisionWork

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie