Litwa Napisano 23 Sierpień Napisano 23 Sierpień Niedawno znowu natrafiłem na to dość sławne zdjęcie z Raportu Stroopa podczas powstania w getcie warszawskim. I na uzbrojeniu "Askarysów". Zobaczyłem dość charakterystyczny bagnet. Polski bagnet wz. 29 z żabką uniwersalną wz. 24. Oraz zapewnię karabin wz. 29 ale nie jestem wstanie w 100% wywnioskować tego z zdjęcia. Powstanie razem z Niemcami tępiły służby pomocnicze czyli nasi "Askarysi" (Ukraińcy i Rosjanie walczący po stronie Niemców) I jako iż były to jednostki drugiego rzutu to dostały zdobyczną broń. Żołnierz z prawej strony też ma zdobyczną broń, czeski bagnet vz. 24 z niemiecką żabką i zapewnię karabin tego samego modelu. Jestem ciekawy czy są jeszcze jakieś inne zdjęcia (może nie tak graficzne) z widocznym polskim sprzętem w służbie u Niemców. Zdjęcie poglądowe bagnetu wz. 29 z polskiego kolekcjonera (https://polski-kolekcjoner.pl/2021/05/29/bagnet-wz-29-radom-zabka-wz-24/) Cytuj
bjar_1 Napisano 23 Sierpień Napisano 23 Sierpień Są całe wątki o rkm wz.28 i ckm.30 na forum... 1 Cytuj
Litwa Napisano 23 Sierpień Autor Napisano 23 Sierpień Dzięki, nie widziałem wcześniej. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi