Znalazłem ciekawe łuski w dołkach strzelniczych w okolicy Cieszyna... stan bardzo dobry – ale... część z około 50 była produkowana w zakładach czechosłowackich – Mannlicher i mają znane mi oznaczenia :
SB 19 38 VI Około 70% większe kalibry, skorodowane i beznadzieja... ( może starsze?) A moje zapytanie do fachowców – 1.czy Niemcy strzelali z takich pocisków ? w miejscu tym były ciężkie walki z Rosjanami... a Czesi w walkach o Zaolzie w tym miejscu nie stacjonowali... 2.czy oznaczenia : Z 19 37 II Są też z Mannlicher 3. jeśli tak, czemu oznaczenie „Z” ? ( te z „Z” – widać po materiale są starsze lub z innego stopu – minimalnie bardziej uległy korozji) (minimalnie!)
Pytanie
radkow1
SB
19 38
VI
Około 70% większe kalibry, skorodowane i beznadzieja... ( może starsze?)
A moje zapytanie do fachowców –
1.czy Niemcy strzelali z takich pocisków ? w miejscu tym były ciężkie walki z Rosjanami... a Czesi w walkach o Zaolzie w tym miejscu nie stacjonowali...
2.czy oznaczenia :
Z
19 37
II
Są też z Mannlicher
3. jeśli tak, czemu oznaczenie „Z” ? ( te z „Z” – widać po materiale są starsze lub z innego stopu – minimalnie bardziej uległy korozji) (minimalnie!)
Z góry dzięki za podpowiedzi - pozdrawiam!
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.