Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o identyfikację łuski znalezionej w lesie

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie,

Podczas ostatnich poszukiwań na pograniczu Podkarpacie i Lubelszczyzny  natrafiłem na łuskę, której nie potrafię samodzielnie zidentyfikować,z tego co znalazłem to łuska brytyjska lub amerykańska , byłbym wdzięczny za zidentyfikowanie jej i skąd mogła się wiązać na tych terenach  

IMG_20250427_202117.jpg

IMG_20250427_201910.jpg

IMG_20250427_201954.jpg

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Łuska .401 Winchester Self – Loading (10,33x38 - kaliber x długość łuski w milimetrach), do karabinka samopowtarzalnego Winchester model 1910. Skąd się wzięła? W czasie I wojny światowej Francja zakupiła duże ilości samopowtarzalnych karabinków myśliwskich Winchestera w kal. .351SL i .401SL, do uzbrojenia załogi samolotów. Widać po wojnie trafił do nas, czy z armią Hallera, czy zakup na wojnę Polsko – bolszewicką, czy prywatny zakup myśliwego – nie wiem.

• 0
Napisano
12 godzin temu, jarb napisał:

Łuska .401 Winchester Self – Loading (10,33x38 - kaliber x długość łuski w milimetrach), do karabinka samopowtarzalnego Winchester model 1910. Skąd się wzięła? W czasie I wojny światowej Francja zakupiła duże ilości samopowtarzalnych karabinków myśliwskich Winchestera w kal. .351SL i .401SL, do uzbrojenia załogi samolotów. Widać po wojnie trafił do nas, czy z armią Hallera, czy zakup na wojnę Polsko – bolszewicką, czy prywatny zakup myśliwego – nie wiem.

Dzięki za info myślę że jest to z okresu 1  wojny bo wokół jest mnóstwo łusek z manlichera i Mosina, 100 m dalej znalazłem też nieśmiertelnik carski z 1 wojny