Spiker Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Mam kilka pytań o motocyklowe sakwy kurierskie WH - a to forum wydaje się być właściwym dla uzyskania tych (niszowych) informacji. Nie mam niestety oryginałów, w militarne typy motocykli dopiero wchodzę. Planując użycie współczesnych kopii do mojego NSU 351 OS WH '37 wolę się upewnić, że kupuję właściwe wyroby. Pytanie 1) Jaki jest rozstaw uchwytów stelaża standardowej sakwy WH? Tzn. w jakiej odległości powinny być rozstawione uchwyty przymocowane do bagażnika? Spotkałem się z informacjami, że niektóre kopie uchwytów i kopie stelaży sakw nie są ze sobą kompatybilne i trzeba przerabiać. Znając niemieckie podejście do normalizacji przypuszczam, że istniał jakiś standard w tym zakresie (aby sakwa zdjęta z Zundappa pasowała do NSU, itp. Czy tak? Wiem, że konstrukcje samych uchwytów bagażnikowych są różne i zależą od danego producenta motocykla i konstrukcji danego modelu. Pytanie 2) Słyszałem opinie, że jedne kopie są bardziej podobne do oryginałów niż inne, także w profilu elementów stelaża sakwy. Płaskownik czy profil "C"? Co jest bardziej poprawne? Albo najlepiej zapytam wprost - który aktualny producent / sprzedawca ma najlepszy, najbardziej zgodny z oryginałem towar? (oczywiście jeśli zasady forum na tego typu recenzje pozwalają). Pytanie 3) Wiadomo jakie dzisiaj kolory są oferowane - naturalna skóra, brązowe, czarne, trafiają się zielone BW. Interesuje mnie jaki jest najbardziej poprawny kolor dla motocykla w kolorach szarości (np. Feldgrau) z okresu przedwojennego. Pytanie 4) Na zdjęciach z przedwojennych poligonów czy koszarów widać najczęściej sakwy brezentowe a nie skórzane, jak te wojenne. Dotyczy to przynajmniej motocykli NSU. Czy to trafna obserwacja? Czy ktoś dzisiaj takie sakwy dorabia? Poszukuje zdjęć takiego wyposażenia (fotki z epoki i zachowanych oryginalnych egzemplarzy). Cytuj
Spiker Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Dobrze, zapytam inaczej, prościej ... i znikam. Wielu tutejszych forumowiczów ma zapewne oryginalne sakwy motocyklowe WH lub przynajmniej ich stelaże. Gdyby mogli zmierzyć i podać wymiar wewnętrzny stelaża (rozstaw pomiędzy pionowymi elementami) to byłbym wdzięczny. Przynajmniej tyle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi