Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o pomoc w identfikacji jednostki kawalerii

Palbertino

Pytanie

Witam,

Mam ogromną prośbę do Szanownych Forumowiczów. Macie wielką wiedzę z której chciałbym skorzystać... Niedawno i dosyć przypadkowo odnalazłem w archiwach rodzinnych fotografię dziadka, która mignęła mi gdzieś, kiedyś za dziecka w czasie jakieś rodzinnej imprezy. Zamieszczam ją w poście. Dziadek to ten pierwszy siedzący od lewej. Foto zostało zrobione dokładnie 11 grudnia 1934 roku, a odebrane (!) 15 stycznia 1935. Wykonano je w Zakładzie Portretowym "Renesans" sp. z o.o. w Kielcach na ulicy Marszałka Focha 14 (z tego co poszukałem to wtedy drugi salon co do wielkości w Kielcach). Ale do tematu. Po dziadku zostało mi kilka fotografii, trzy odznaczenia i strzępy informacji, i ot to co usłyszałem jako dziecko w czasie różnych imprez rodzinnych. Urodził się w 1902 roku, zmarł w 1964, a ja urodziłem się 12 lat później i staram się coś więcej o nim dowiedzieć. Dlatego zwracam się do Was o pomoc w identyfikacji jednostki macierzystej w której służył (w wojsku był od 1922- inne foto/powiększona reprodukcja z małego zdjęcia dosyć rozmazana, ale w formie obrazu, pół popiersie). Próbował sam identyfikować mundur, ale to nie takie proste. Najprostrze było zidentyfikowanie szabli (wzór 21 z rapciami do ryfki na jeden koluch - chociaż zdziwiłem się, że foto to koniec 1934 rok, a szabla nie uległa jeszcze przezbrojeniu na Ludwikówkę). Z resztą umundurowania nie idzie już tak prosto. Sądziłem, że pomogą w jakimś stopniu proporczyki na wyłogach kołnierzy (foto w sepii, proporczyki dół zęba biały, góra ciemny (granat, czerwień, amarant...?). Dedukując, nie wiem czy właściwie, jeśli foto zostało zrobione w Kielcach, a sieć komunikacyjna nie była zbytnio rozbudowana to jednostka wojskowa musiałaby być gdzieś w pobliżu...? Czy rogatywki mają otok jaśniejszy czy tylko mi sie wydaje?

Jeśli cokolwiek mi podpowiecie to będę bogatszy o tę wiedzę za którą i tak z góry bardzo dziękuję...

Dodatkowo, nie dają mi spokoju temblaki. Postacie siedzące mają temblaki jasne, wydaje się, że taśmowe, jakby "lejące się" z gęstym chwostem (jak oficerskie?). Natomiast przy szablach stojących postaci temblaki wyglądają na trochę sztywne, skórzane. Gra świateł i moja nadinterpretacja?

IMG_20240901_183018.jpg

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie