mateuszp1090 Napisano 5 Sierpień Share Napisano 5 Sierpień Dzień dobry wszystkim. Proszę o pomoc w identyfikacji odznaki jaką ma na mundurze mój pradziadek. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kalcjusz Napisano 5 Sierpień Share Napisano 5 Sierpień Istnieja dwie tak wygladajace odznaki. tak, ze musisz spojrzec w zyciorys pradziada aby dobrac wlasciwa. te odznaki to albo odznaka pamiatkowa - Rozbrojenie i wypedzenie Niemcow Warszawa 11 XI 1918 albo odznaka pamiatkowa - Rozbrojenie Austriakow i Niemcow Zaglebie Dabrowskie 11 XI 1918 Obie widoczne na zdjeciu - pozycje 12 i 13 w materiale z odnosnika http://odznaczenia.internetdsl.pl/foto/027.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 mateuszp1090 Napisano 5 Sierpień Autor Share Napisano 5 Sierpień Dziękuję Ci bardzo. Jesteś wielki. Niestety nie wiem o nim wiele. Wiem. Że walczył w obronie Płocka w 1920. Był w żandarmerii. Potem w Batalionach Celnych. Odszedł jako podporucznik (tu zagadka bo w artylerii). Po wojnie mieszkał w Baranowiczach i pracował w Hurtowni tytoniowej. Z opowieści rodzinnych kojarzy mi się ulica Szeptyckiego jako ich adres lub miejsce jego pracy. Niestety na temat jego życia przed wojna polsko bolszewicką nie wiem nic. Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kalcjusz Napisano 6 Sierpień Share Napisano 6 Sierpień 20 hours ago, mateuszp1090 napisał: Batalionach Celnych Podporucznik Andrzej Gibowski wymieniony jest w Wikipedii dla hasla "24 Batalion Celny". Wskazany jest tam jako dowódca kompanii 1. Bialowiez na dzien 1 marca 1922. Pewnie tam juz zagladales, ale zwroc uwage na bibliografie do tego wpisu na Wikipedii. Jest sporo odniesien do Archiwum Strazy Granicznej w Szczecinie. Moze warto tam poszperac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kalcjusz Napisano 6 Sierpień Share Napisano 6 Sierpień moze to on? urodzony 22.11.1890, jest sygnatura akt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 mateuszp1090 Napisano 8 Sierpień Autor Share Napisano 8 Sierpień Dokładnie to ten człowiek. Jestem zawodowym żołnierzem i służę właśnie w Szczecinie. Uzyskałem z archiwum SG (profesjonalnie i błyskawicznie. Pozdrowienia dla Pani Iwony) między innymi, tą zamieszczona wyżej fotografię. Z opowieści rodzinnych wynika jedna dziwna rzecz. Pradziadek nie był zmobilizowany we wrześniu. Weszli Rosjanie i nic. Żyje sobie. W 1940 rodzina jedzie na podbój Syberii. On zostaje i dalej nic. Chodzi po Baranowiczach. Potem go zgarniają jak ukrywał się na jakiejś wieży kościoła i dalej nic nie wiadomo. Dla mnie to dziwne. Jakbym wszedł jak Rosjanie to takiego wroga ludu kasowalbym od ręki. Zdrada? Szantaż ? Odwrócenie?Nie ma go na żadnej liście pomordowanych na wschodzie. Po prostu czarna dziura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kalcjusz Napisano 8 Sierpień Share Napisano 8 Sierpień (edytowane) Jest i po drugiej stronie zapis (podlinkowalem na samym dole), ktory wykazuje pewna zbieznosc osoby wskazanej z Twoim przodkiem. Mowa jest mianowicie o Andrzeju Iwanowiczu Gibowskim, urodzonym w roku 1890 (to ta zbieznosc nr 1). Miejsce urodzenia to woj. poznanskie, wies to Великие Цесли (w woj.wielkoposkim jest wies Ciesle Wielkie). A dalej: narodowosc - Polak pochodzenie społeczne - chlopskie wyksztalcenie - srednie praca - староста (starosta?), Костел (kosciol) - (ten kosciol to moze byc zbieznosc nr 2) miejsce zamieszkania - Брестская обл., Барановичский/Новомышский р-н, Барановичи (obwód brzeski, rejon Baranowicze/Nowa Mysz (tuz na zachod od Baranowicz) Baranowicze (zbieznosc nr 3) aresztowany 26 wrzesnia 1944, osadzony 27 lipca 1945 na podstawie 65 УК БССР - пособ 7 нем.оккуп. (??), skazany na 10 lat obozu pracy ИТЛ-Исправи́тельно-трудово́й ла́герь Zrehabilitowany decyzja prokuratury obwodu brzeskiego w dniu 18 lutego 1993 roku. Numer akt sprawy УКГБ по Брестской обл. - 11466-с te zbieznosci kaza przypuszczac, ze mowa tu o Twoim przodku. mozna probowac dochodzic do tych akt i poznac dzieje o ile to on. i wspomniany link https://base.memo.ru/person/show/2794592 Edytowane 8 Sierpień przez Kalcjusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 mateuszp1090 Napisano 8 Sierpień Autor Share Napisano 8 Sierpień Bardzo Ci dziękuję. Będę kopał dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 mateuszp1090 Napisano 8 Sierpień Autor Share Napisano 8 Sierpień Panowie, dzięki Waszej pomocy tak się dokopałem, że dziś rozmawiałem przez telefon z facetem, który jest prawnukiem siostry mojego pradziadka. Bardzo Wam dziękuję. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
mateuszp1090
Dzień dobry wszystkim. Proszę o pomoc w identyfikacji odznaki jaką ma na mundurze mój pradziadek. Dziękuję
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi