Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Istnieja dwie tak wygladajace odznaki. tak, ze musisz spojrzec w zyciorys pradziada aby dobrac wlasciwa. te odznaki to

albo

odznaka pamiatkowa -  Rozbrojenie i wypedzenie Niemcow Warszawa 11 XI 1918

albo

odznaka pamiatkowa - Rozbrojenie Austriakow i Niemcow Zaglebie Dabrowskie 11 XI 1918

Obie widoczne na zdjeciu - pozycje 12 i 13 w materiale z odnosnika http://odznaczenia.internetdsl.pl/foto/027.jpg

• 0
Napisano

Dziękuję Ci bardzo. Jesteś wielki. Niestety nie wiem o nim wiele. Wiem. Że walczył w obronie Płocka w 1920. Był w żandarmerii. Potem w Batalionach Celnych. Odszedł jako podporucznik (tu zagadka bo w artylerii). Po wojnie mieszkał w Baranowiczach i pracował w Hurtowni tytoniowej. Z opowieści rodzinnych kojarzy mi się ulica Szeptyckiego jako ich adres lub miejsce jego pracy. Niestety na temat jego życia przed wojna polsko bolszewicką nie wiem nic.  Jeszcze raz wielkie dzięki.

• 0
Napisano
20 hours ago, mateuszp1090 napisał:

Batalionach Celnych

Podporucznik Andrzej Gibowski wymieniony jest w Wikipedii dla hasla "24 Batalion Celny". Wskazany jest tam jako dowódca kompanii 1. Bialowiez na dzien 1 marca 1922. Pewnie tam juz zagladales, ale zwroc uwage na bibliografie do tego wpisu na Wikipedii. Jest sporo odniesien do Archiwum Strazy Granicznej w Szczecinie. Moze warto tam poszperac.

image.thumb.png.0203afc0ef1a924957e85194af1d9c57.png

• 0
Napisano

Dokładnie to ten człowiek. Jestem zawodowym żołnierzem i służę właśnie w Szczecinie. Uzyskałem z archiwum SG (profesjonalnie i błyskawicznie. Pozdrowienia dla Pani Iwony😁) między innymi, tą zamieszczona wyżej fotografię. Z opowieści rodzinnych wynika jedna dziwna rzecz. Pradziadek nie był zmobilizowany we wrześniu. Weszli Rosjanie i nic. Żyje sobie. W 1940 rodzina jedzie na podbój Syberii. On zostaje i dalej nic. Chodzi po Baranowiczach. Potem go zgarniają jak ukrywał się na jakiejś wieży kościoła i dalej nic nie wiadomo. Dla mnie to dziwne. Jakbym wszedł jak Rosjanie to takiego wroga ludu kasowalbym od ręki. Zdrada? Szantaż ? Odwrócenie?Nie ma go na żadnej liście pomordowanych na wschodzie. Po prostu czarna dziura.

• 0
Napisano (edytowane)

Jest i po drugiej stronie zapis (podlinkowalem na samym dole), ktory wykazuje pewna zbieznosc osoby wskazanej z Twoim przodkiem. Mowa jest mianowicie o Andrzeju Iwanowiczu Gibowskim, urodzonym w roku 1890 (to ta zbieznosc nr 1). Miejsce urodzenia to woj. poznanskie, wies to Великие Цесли (w woj.wielkoposkim jest wies Ciesle Wielkie).

A dalej:

narodowosc - Polak

pochodzenie społeczne - chlopskie

wyksztalcenie - srednie

praca - староста (starosta?), Костел (kosciol) - (ten kosciol to moze byc zbieznosc nr 2)

miejsce zamieszkania - Брестская обл., Барановичский/Новомышский р-н, Барановичи (obwód brzeski, rejon Baranowicze/Nowa Mysz (tuz na zachod od Baranowicz) Baranowicze (zbieznosc nr 3)

aresztowany 26 wrzesnia 1944, osadzony 27 lipca 1945 na podstawie 65 УК БССР - пособ 7 нем.оккуп. (??), skazany na 10 lat obozu pracy ИТЛ-Исправи́тельно-трудово́й ла́герь

Zrehabilitowany decyzja prokuratury obwodu brzeskiego w dniu 18 lutego 1993 roku. Numer akt sprawy УКГБ по Брестской обл. - 11466-с

te zbieznosci kaza przypuszczac, ze mowa tu o Twoim przodku. mozna probowac dochodzic do tych akt i poznac dzieje o ile to on.

i wspomniany link

https://base.memo.ru/person/show/2794592

Edytowane przez Kalcjusz
  • Super 1