Skocz do zawartości

Cytadela poznańska

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hello! Info dla ludzi żądnych wieści z Cytadeli. Kilka dni temu odkopano spory fragment kaponiery narożnikowej (chyba tak to się nazywa) w fosie od strony ul. Armii Poznań (po lewej od pomnika, na którym była gwiazda). W końcu usunięto z podziemi góry gówna, pozostawione przez przyciśniętych" spacerowiczów. Wszystko wygląda bardzo ładnie, szczególnie piękne i czyste korytarzyki minerskie. Nie wiem co dalej z tymi wykopkami. Podobno wykopano tam resztki ciał niemieckich żołnierzy spalone przez Rusków w lazarecie. Będę się sprawie przyglądał. Jestem ciekaw czy kopacze wejdą też na odcinek fosy zakopany przez Ruskich. Ja uważam, że tam leży PZKmpf IV. POZDRO
Rzecz jest warta zobaczenia!
Napisano
Wieści z Cytadeli jesteśmy żądni zawsze :-) Zwłaszcza tych dobrych - że przywraca się resztki fortyfikacji, które istnieją. A propos Twojego" Pz IV. Przeglądałem ostatnio trochę zdjęć robionych zimą i wiosną '45. Zdumiony byłem ilością sprzętu na pobojowisku Cytadeli. Masa aut różnej maści i conajmniej kilka sztuk różnego ciężkiego sprzętu. Większość to wraki w łatwo dostępnych miejscach, ale też i piękny Stug, który wyglądał jakby go ktoś dopiero zaparkował. Pz IV żadnego nie widziałem, ale to niczego nie dowodzi. Tak sobie myslę, że Twój Pz IV mógłby być też na jakimś zdjęciu, które są dostępne w poznańskich archiwach. Trafiłeś na coś takiego? Jeśli jeszcze nie, to może warto poszukać? Te pojazdy, które ja widziałem na zdjęciach na pewno było łatwo uprzątnąć i powędrowały na złom.

Pozdrawiam,

jotes
Napisano
Nowe informacje.
Na szczęście okazało się, że poszukiwania na Cytadeli prowadzi Towarzystwo Miłośników Fortyfikacji więc można im (chyba) zaufać i nie martwić się, że jakieś znalezisko zginie. Dziś o tych poszukiwaniach jest tekst w Gazecie Poznańskiej. Tekst jest dość słaby, ale naświetla trochę sprawę, min. to, że są szanse na dalsze poszukiwania min. w drugiej części fosy, gdzie leży czołg czwórka". Tutaj jest link do tego artykułu: http://poznan.naszemiasto.pl/

POZDRAWIAM
ps. mam wrażenie, że mało kogo to interesuje, bo w Poznaniu i okolicy nie ma eksploatorów
Napisano
W dzisiejszej wyborczej (30 sierpnia) jest również obszerny artykuł o tym. A jeżeli chodzi o to, że mało osób interesuje ten temat to bym się nie zgodził, bo mnie na przykład interesuje ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie