Skocz do zawartości
  • 0

Przedmioty wotywne_ pomoc o identyfikację zakładu jubilerskiego, odczytanie znaków

szpinaq

Pytanie

Dzień dobry, od kilku dni mierzę się z opisem wotów. Bardzo proszę o pomoc, jestem kompletnym żółtodziobem w tym temacie.  Proszę o podpowiedzi literatury przedmiotu dot. identyfikacji (posiadam tabele znaków probierczych)
Wotum nr 1
1. Nieczytelny znak nad znakiem mistrza - co to może być?
2. Czy wiadomo coś o złotniku (skąd pochodził) posługującym się takimi inicjałami?
3. Co to może być za materiał, z którego jest wykonane wotum? Wygląda na odlew, waży 88g
Wotum nr 2
1. Proszę o pomoc w odczytaniu próby, i zidentyfikowaniu co to może być za materiał?
Wotum nr 3
1. Udało mi się jedynie zidentyfikować, że przedmiot to srebro, próba 800, Czas powstania: 1922-1939 i znak wytwórcy. Gdzie jubiler pracował?
2. Co oznacza liść?
3. Co oznacza, że przedmiot ma trzy znaki? Nie wszystkie sygnowane przedmioty mają je w tej liczbie
4. Rewers: czy wydrapany numer może być istotny do opisu przedmiotu? Czy coś "mówi" o przedmiocie?
Wotum nr 4
1. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu sygnatur/znaków? 
Pozostałe Wota, czy można coś z przedmiotów powiedzieć o ich historii pochodzenia?
Dziękuję za pomoc! M

1_awers.jpg

1_rewers.jpg

2_awers_1.jpg

2_awers_2.jpg

2_rewers.jpg

3_awers.jpg

3_rewers.jpg

4_awers.jpg

4_rewers_1.jpg

5_awers.jpg

5_rewers.jpg

6_awers.jpg

6_rewers.jpg

7_awers_1.jpg

7_awers_2.jpg

7_rewers.jpg

8_awers.jpg

9_awers_1.jpg

9_awers_2.jpg

9_rewers.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

2 godziny temu, adamus73 napisał:

Wyroby polskie i austrowęgierskie, proszę zrobić wyrazne zdjęcia samych sygnatur.

chociażby te:

1.Zdjięcie nr. 2 to srebro, Kraków, czy można bliżej zidentyfikować twórcę/zakład?

2. Co oznacza liść i pozostałe, czy również mogę prosić o pomoc w identyfikacji twórcy po jego inicjałach?

!.jpg

2.jpg

• 0

Na drugim zdjęciu, inicjały WŁR w obrysie prostokąta o lekko zaokrąglonych narożnikach, należa do Władysława Rogalskiego, natomiast na pierwszym widnieje polska cecha wwozowa, bita w UP Lwów, z lat 1932-1939, liść to oznaczenie złotnika, pierwszy znak najpewniej wskazałby kraj, z którego pochodzi przedmiot, niestety odbite światło sprawia że znzk nie jest dostatecznie czytelny.

• 0

Serdecznie dziękuję za odpowiedź!

1. "polska cecha wwozowa, bita w UP Lwów, z lat 1932-1939" O ile to możliwe, bardzo proszę podać mi literaturę/źródła z których Pan korzysta. Proszę również o polecenie źródeł do identyfikacji wytwórców. Dziękuję za uprzejmość.

2. Pierwszy znak, ten mogący wskazywać kraj pochodzenia (pierwsze zdjęcie) jest bardzo nieczytelnie wybity, ale spróbuję zrobić lepsze zdjęcia.

Chcę jeszcze podesłać inne z prośbą o pomoc w rozszyfrowaniu:

1. AN i próba srebra (800) z kropeczką, czy dotarłam do właściwych informacji, ze tak oznaczano 1920-1931? Czy wie pan kto kryje się pod inicjałami AN i gdzie miał zakład?

2. Wytwórca V(kto kryje się pod inicjałem) , srebro 800 i obok głowy znak przypominający gwiazdkę (spróbuję zrobić lepsze zdjęcie)

3. JC z Kraków (kto kryje się pod inicjałami), próba 800, czy coś jeszcze da się powiedzieć? 

Screenshot_2024-07-09-11-07-50-754_com.google.android.apps.photos-edit.jpg

Screenshot_2024-07-09-11-06-16-916_com.google.android.apps.photos-edit.jpg

Screenshot_2024-07-09-11-05-18-957_com.google.android.apps.photos-edit.jpg

• 0

1) AN- Adam Nagalski, Warszawa, przedmiot z lat 1932-1944   2) Ag 800, Veritas Warszawa, po roku 1963.  3) tu potrzebna wiedza, na jakim przedmiocie wybite są sygnatury, jeżeli większy przedmiot, to Markus Zeuger, Kraków, ul. Skałeczna 4, galanteria srebrna cukiernice, koszyki.

• Tak trzymać 1

• 0
1 godzinę temu, adamus73 napisał:

3) tu potrzebna wiedza, na jakim przedmiocie wybite są sygnatury, jeżeli większy przedmiot, to Markus Zeuger, Kraków, ul. Skałeczna 4, galanteria srebrna cukiernice, koszyki.

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Wszystkie przedmioty o które pytam, to przedmioty małe, wotywne (ostatnie to serce z płomieniem).

1. Co oznacza znaczek w ksztalcie gwiazdki przy głowie kobiety w przedmiocie numer 2 (Veritas)?

• 0

To nie gwiazdka, to litera W, oznacza warszawski UP, co do złotnika na sercu, Markus Zeuger odpada, w literaturze jest opis jako JG-złotnik nieznany (1922-1939) postaram się coś znalezć.

• 0
5 godzin temu, adamus73 napisał:

w literaturze jest opis jako JG-złotnik nieznany (1922-1939) postaram się coś znalezć.

Dziękuję raz jeszcze. Jutro zrobię zdjęcia kolejnym wotom, których nie potrafię sama zidentyfikować i pozwolę sobie podesłać. Jeśli to możliwe, raz jeszcze bardzo proszę wskazać mi żródła, w których mogłabym posiąść wiedzę tajemną ;-) z tego zakresu.