Largo21 Napisano 26 Marzec Napisano 26 Marzec Witajcie drodzy koledzy, witajcie drogie koleżanki. Pisze do Was z nurtującą mnie już od jakiegoś czasu myślą. Większość z was wie mniej więcej jakimi technikami budowano schrony i tunele z czasie II WŚ a ja mam takie pytanie: jak myślicie może sami wiecie lub widzieliście maszynę/ konstrukcje która może być prowadzona na szerokich torach lub rolkach składała się z dwóch poziomów gdzie byli kopacze i wybierali urobek a na dole szedł wagonik który był na szynach i tam wsypywano urobek mówię tu o materialne typowo sypkim żadna skala. Spotkaliście się kiedyś z czymś takim. Za wszelką pomoc będę wdzięczny. Mój email Largo21@onet.eu Cytuj
JanW Napisano 9 Kwiecień Napisano 9 Kwiecień Fortyfikacje w postaci obiektów występujących np. na FFOWB dwoma metodami. Górniczą - czyli drążenie tuneli , montaż szalunków, montaż zbrojenia, kolejne szalunki, pomiędzy które tłoczono beton. Następnie wykonywano betonową "podsypkę" - swoistą płytę, gdzie montowano odwodnienia, dalej torowiska. Jeżeli byłeś na wycieczce w fortyfikacjach FF OWB czyli MRU to można było zauważyć takie torowisko na za dworcem Nordpol. W tunelu za mającym powstać Pz.W. 718 zachowały się górnicze elementy wzmacniające wykonywane szalunki. Część obiektów , także schrony bojowe były wykonywane metodą odkrywkową. Kopano wykop , lano płytę fundamentową i dalej zbrojenia, osadzania pancerzy, wyposażenia itp. Poszukaj na forum wątków o MRU i innych fortyfikacjach. Zobacz Biblię fortyfikacji- książki Perzyka i Miniewicza Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi