Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie drodzy koledzy, witajcie drogie koleżanki. Pisze do Was z nurtującą mnie już od jakiegoś czasu myślą. Większość z was wie mniej więcej jakimi technikami budowano schrony i tunele z czasie II WŚ a ja mam takie pytanie: jak myślicie może sami wiecie lub widzieliście maszynę/ konstrukcje która może  być prowadzona na szerokich torach lub rolkach składała się z dwóch poziomów gdzie byli kopacze i wybierali urobek a na dole szedł wagonik który był na szynach i tam wsypywano urobek mówię tu o materialne typowo sypkim żadna skala. Spotkaliście się kiedyś z czymś takim. 
Za wszelką pomoc będę wdzięczny. 
 Mój email Largo21@onet.eu

• 2 weeks later...
Napisano

Fortyfikacje w postaci  obiektów występujących np. na FFOWB  dwoma metodami. Górniczą  - czyli drążenie tuneli , montaż szalunków, montaż zbrojenia, kolejne szalunki, pomiędzy które tłoczono beton.  Następnie wykonywano betonową  "podsypkę"  - swoistą płytę, gdzie montowano odwodnienia, dalej torowiska.  Jeżeli byłeś na wycieczce w fortyfikacjach FF OWB czyli MRU to można było zauważyć  takie torowisko na za dworcem Nordpol.   W tunelu za  mającym powstać Pz.W. 718 zachowały się górnicze elementy wzmacniające wykonywane szalunki.

Część obiektów , także schrony bojowe były wykonywane metodą odkrywkową. Kopano wykop , lano płytę fundamentową i dalej zbrojenia, osadzania pancerzy, wyposażenia itp.

Poszukaj na forum wątków o MRU i innych fortyfikacjach.  Zobacz Biblię fortyfikacji- książki Perzyka i Miniewicza