thorgal77 Napisano 7 Marzec 2024 Napisano 7 Marzec 2024 Mam zapytanie do znawców o wskazanie mennicy z której pochodzi moneta 1 krajcar Ferdynanda II Habsburga bita w 1625r. Niestety jej stan jest fatalny. Widać, że była w ogniu. Na awersie po lewej stronie władcy widać część napisu S A * H * B * Na monetach z mennicy nyskiej, opolskiej i raciborskiej jest natomiast napis: FERD II D G R I S A G H B RE gdzie po SA jest G A w monetach z mennicy Hradec S A G B RE Zatem pytanie, która mennica wybiła mojego krajcara S A H B ?
sqr Napisano 7 Marzec 2024 Napisano 7 Marzec 2024 Brałeś pod uwagę, że to mógł być też fals? Trochę sporo miedzi widać... 1 1
thorgal77 Napisano 7 Marzec 2024 Autor Napisano 7 Marzec 2024 Całkiem możliwe. Po podjęciu był zbyt zielony. Początkowo w identyfikacji szedłem w kierunku halerza, dreiera ale im dłużej się moczy, tym więcej srebra widać. Ciekawi mnie, czy ktoś się kiedyś spotkał z tak opisaną monetą.
sqr Napisano 7 Marzec 2024 Napisano 7 Marzec 2024 Jeśli to był fals, to legenda mogła być dowolnie kombinowana. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi