Gość Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 Witajcie, W końcu ruszyło w/w archiwum map. Zasada jest prosta. Aby mieć dostęp do zeskanowanych map trzeba samemu wysłać skany jakiś map. Mapy powinny być z przed 45 roku. Najlepiej w skali 1:100000 i mniejszej. Powinny być zeskanowane w minimum 300dpi i zapisane jako jpg lub gif. Jeśli macie skaner ale brak wam umiejętności złożenia i i retuszu map wyślijcie skany w postaci jpgów a ja postaram się połączyć. Minimalna ilość map dająca dostęp to 4szt. Aktualnie jest 2 użytkowników. Następny czeka w kolejce na dostęp;) Aktualny spis dostępnych map pod adresem: http://mapy.skarb.org/spis.phpDobry pomysł? Czy jak? Kto się pisze?Zapraszam do wymiany!
okrutny Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 Pomysł przedni. Tyle że dla nielicznej grupy osób :)Można by zrobić przelicznik np. za dwie mapy sztabowe po 45r. - 1 mapa do 45r. - oczywiście wykluczam skanowanie atlasa świata czy podręczników szkolnych.Ewentualnie zrobic odrębny dział z mapami nowszymi.Pozdrawiam
Gość Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 bardzo mnie to cieszy.dobry pomysł.miałem zamiar zaproponować utworzenie takiego archiwum lecz ze względu na prawa autorskie zamieszczanych tutaj map zwlekałem z tym. może dodatkowo, w celu powiększenia zawartości archiwum wprowadzisz odrębny dział pt.''Mapy wyszperane w sieci''.dostępne też po wniesieniu własnych zbiorów,lub ogólnodostępne(do uzgodnienia). integrujemy się dla dobra ogółu. róbmy zrzutkę, każdemu się przydadzą nowe plany.
Toper Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 Pomysł bardzo dobry.Na razie trochę mało tych map, ale jak dołączy więcej osób to się powinno zmienić. Można by było zamieścić informacje, kto przysłał mapkę. To dla tych, którzy nie mają skanera ani map, a potrzebują konkretną mapę. Mogliby się skontaktować z autorem skanu, a ten podesłał by ją potrzebującemu :).Prawa autorskie na mapy obowiązują chyba 60 lat, więc nie ma mowy o ich łamaniu.Na pewno się odezwę z listą map, które mogę zeskanować. Dawno nie spawałem map w Corelu :).Pozdrawiam.
Gambit Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 Już zaczynam szukać map do zeskanowania... :)
Gość Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 Pomysł fajny, alę radzę zająć się szczególnie uważnie prawami autorskimi.Ponoć, jak się ostatnio dowqiedziałem, prawa obowiązują 75 lat od śmierci ostatniego spadkobiercy praw aut., ale to wymaga sprawdzenia (ponoć").Więc w takim wypadku jak będzie z mapami WIG-owskimi, do których prawa ponoć" przejął WZ-Kart, jako któryś kolejny kontynuator Wigu...W.P.S. A propos sklejania: bardzo fajnie to sie robi na programach kartograficznych( np. MAPinfo, etc.), trzeba znać tylko odwzorowanie i parę szczegółów ,A jeśli ktoś nie dysponuje, bo to droga impreza, polecam Photoshopa,Jest o klasę lepszy od Corela.P.S.A czy ktoś zna dokładne parametry Messtischblattów- odwzorowanie, elipsoida, pkt zerowy, etc. będę bardzo wdzięczny-nie mogę dotrzeć do żadnych opracowań na ten temat.
Toper Napisano 24 Sierpień 2002 Napisano 24 Sierpień 2002 Właśnie zainstalowałem sobie MapInfo Profesional 6,5 ,ale za bardzo nie wiem jak zszywać te mapy, chyba trzeba kombinować coś z warstwami. Może jak trochę posiedzę nad tym to dojdę do tego :).
Gość Napisano 24 Sierpień 2002 Napisano 24 Sierpień 2002 Musisz te mapy zarejestrować, tzn:Otwórz, rozwiń listę formatów, zaznacz formaty graficzne(chyba trzecie od końca listy, o ile dobrze pamiętam), pojawi ci się okno dialogowe, zaznacz register, .rejestrujesz każdą część osobno, potem otwierasz wszystkie naraz. Musisz przy tym znać odwzorowanie mapy. A co próbujesz lepić?
Gość Napisano 24 Sierpień 2002 Napisano 24 Sierpień 2002 Czemu stronka sie nie ładuje?Mam różnych skanów ponad setkę.
Gość Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 Nie chciał bym ci się Radosci" Pchać do interesu" ale .... fizycznie te mapy należą do mnie (nie mylić z prawami autorskimi). Pozatym nie moge cie na GG złąpać a chce ci wykrywacz oddać, jeszcze o tym pogadamy choć .... nie ładnie że tak bez pytania.
Gość Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 Toper, jak będziesz miał problemy Z mI 6,5, daj znać na priva.
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Oj tam, Wiedźmin, ty zwasze taki drobiazgowy:) Lepiej przynieś to co wykopałeś na mierzeji! BTW Ciesze sie żeś jednak rączek nie stracił:)
Krisga Napisano 28 Sierpień 2002 Napisano 28 Sierpień 2002 http://republika.pl/franser/ i tu też go dodam ,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.