Skocz do zawartości

Vis wz. 35

Gość pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy komukolwiek z kolegów wiadomo czy do Visa produkowanego w Radomiu przed wojna stosowane były okładziny o innym kolorze niż czarny?
Napisano
Niemcy kontynuowali produkcję w czasie wojny, może to jakiś ślad?
Napisano
Niemcy w połowie 1940r. wznowili produkcję ViS-ów w Radomiu. Niemieckie ViS-y były wytwarzane w kilku wersjach, różniących się wykonaniem. Pistolety III wersji wytwarzano w 1944r. Miały one okładki z czarnego względnie czerwonego ebonitu, a także z drewna. Pistolety IV wersji produkowano już w Austrii do kwietnia 1945r. i te posiadają okładki z tworzywa sztucznego o innym kształcie, bez napisu ViS.
Napisano
Pamietajcie jeszcze o produkcji polski podziemniej te Visy były robione z elementów kradzionych a okładki z ciemno niebieskiego ebonitu pokrywały prawie cała raczkę, zainteresowanym słuze fotką
Napisano
A co panowie powiedzą na okładki drewniane o wzorkach takich jak te austriackie?
Napisano
Tylko niewielką liczbę pistoletów udało się zmontować w warunkach konspiracyjnych z części wynoszonych z fabryki, lufy były dorabiane w warsztatach AK w Warszawie. Do wybuchu wojny wyprodukowano około 40 000 szt., Niemcy wyprodukowali około 350 000 ViS-ów.
Nowe ViS-y wyprodukowane w 1992r. mają okładki drewniane.
Z pewnością były też wersje okolicznościowe, jubileuszowe, pamiątkowe i te mogą mieć jakieś ozdobne okładki.
Napisano
ha a ja mam wersję którą kolekcjoner vis-ów i znawca z RPA okreslił jako polska podziemna
Napisano
No wlasnie. Ten moj Vis jest z 1938 roku i klopot mi sprawiaja jego brazowe ebonitowe nakladki bowiem w literaturze i muzeach widzialem jedynie przedwojenne Visy z nakladkami czarnymi.
Napisano
OK cyfrowke bede mial w poniedzialek i wysle foto na twoj priva

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie