okrutny Posted August 22, 2002 Author Posted August 22, 2002 W swoich ostatnich poszukiwaniach spotkałem się z dziwnym" znaleziskiem. Są to metalowe taśmy (coś jakby płaskowniki) o róznej szerokości (2 cm i 4 cm ~~około)- nie wiem do czego to miało służyć a znalazłem to w okopach polskich z 39r. Moze i uznałbym to za śmieci przez kogoś tam zostawione ale te taśmy powtarzały się prawie na całej długosci okopów - okoo 400 m.Może ktoś spotkał się z takim znaleziskiem lub wie do czego to mogło służyć. Pozdrawiam
Guest Posted August 23, 2002 Posted August 23, 2002 Opis jest dość enigmatyczny, ale kto wie, może znalazłeś taśmy do Hotchkissa wz.14. (zdjęcie mogłoby więcej wyjaśnić)
okrutny Posted August 23, 2002 Author Posted August 23, 2002 Dzięki za zainteresowanie.Niestety nie posiadam aparatu cyfrowego i nie jestem wstanie zrobic i zamieścić zdjęcia.Te taśmy przypominają taśmy jakimi pakuje sie (opasa) palety z towarem - tyle że były grubsze i o różnej szerokości.Niestety nawet nie wyciągnołem wszystkich na zewnątrz ponieważ leżą na dużej głębokości a pogoda nie pozwoliła na głębszą penetrację. Myślę ze może to były jakieś taśmy mocujące (łączące)bale drewna znajdujące się w okopie - ale pewności nie mam - brakuje wyraźnych śladów drewna :)Pozdrawiam
Kubalo Posted August 23, 2002 Posted August 23, 2002 Coś podobnego znalazłem w niemieckich okopach na pomorzu . Z jednej strony zakończone były otworem a na drugim zaczepem PozdrawiamKuba
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.