okrutny Napisano 22 Sierpień 2002 Autor Napisano 22 Sierpień 2002 W swoich ostatnich poszukiwaniach spotkałem się z dziwnym" znaleziskiem. Są to metalowe taśmy (coś jakby płaskowniki) o róznej szerokości (2 cm i 4 cm ~~około)- nie wiem do czego to miało służyć a znalazłem to w okopach polskich z 39r. Moze i uznałbym to za śmieci przez kogoś tam zostawione ale te taśmy powtarzały się prawie na całej długosci okopów - okoo 400 m.Może ktoś spotkał się z takim znaleziskiem lub wie do czego to mogło służyć. Pozdrawiam
Gość Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 Opis jest dość enigmatyczny, ale kto wie, może znalazłeś taśmy do Hotchkissa wz.14. (zdjęcie mogłoby więcej wyjaśnić)
okrutny Napisano 23 Sierpień 2002 Autor Napisano 23 Sierpień 2002 Dzięki za zainteresowanie.Niestety nie posiadam aparatu cyfrowego i nie jestem wstanie zrobic i zamieścić zdjęcia.Te taśmy przypominają taśmy jakimi pakuje sie (opasa) palety z towarem - tyle że były grubsze i o różnej szerokości.Niestety nawet nie wyciągnołem wszystkich na zewnątrz ponieważ leżą na dużej głębokości a pogoda nie pozwoliła na głębszą penetrację. Myślę ze może to były jakieś taśmy mocujące (łączące)bale drewna znajdujące się w okopie - ale pewności nie mam - brakuje wyraźnych śladów drewna :)Pozdrawiam
Kubalo Napisano 23 Sierpień 2002 Napisano 23 Sierpień 2002 Coś podobnego znalazłem w niemieckich okopach na pomorzu . Z jednej strony zakończone były otworem a na drugim zaczepem PozdrawiamKuba
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.