Piotr J. Bochyński Napisano 7 Luty 2022 Share Napisano 7 Luty 2022 Chciałbym nieco ożywić temat "Army". Zacząłem juz nieco porządkować swoje archiwum w tym temacie. Po pierwsze: Oprócz dwóch artykułów p. Leszka Zachuty, nie kojarzę aby coś jeszcze szerszego o "Armie" w artykułach się pojawiło. Zachuta, Leszek; “Arma” – Fabryka Broni i Maszyn we Lwowie S.A., Dawna Broń i Barwa, nr 19-20, 1999 Zachuta, Leszek ; O "Armie" - Fabryce Broni i Maszyn we Lwowie; w: Muzealnictwo Wojskowe. T. 10 (2017), s. 186-207. Artykuły swoją drogą bardzo dobre, jednak nie wyczerpujące w całości tematu "Army". Chyba że coś pominąłem z innych opracowań, zatem jeśli ktoś posiada jakieś dodatkowe informacje może uzupełnić bibliografię. Po drugie: Nie wiem też czy była jakaś szersza monografia na temat karabinka Mosina modernizowanego w "Armie". No i z kronikarskiego obowiązku link do archiwalnego już wątku na forum: Fabryka Broni i Maszyn Arma" we Lwowie, https://forum.odkrywca.pl/topic/692217-fabryka-broni-i-maszyn-arma-we-lwowie/ To tak na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carolus Napisano 7 Luty 2022 Share Napisano 7 Luty 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 7 Luty 2022 Autor Share Napisano 7 Luty 2022 Strzelanie z polskiego mosina MOSIN 1891/98/25 cal.8mm MAUSER, SUPER RARE POLISH CONVERSION(Wacław Ustupski collection) T.J. GUNS Nov 12, 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 8 Luty 2022 Share Napisano 8 Luty 2022 Znalazłem jeszcze to, ale nie wiem czy będzie w jakiś sposób przydatne: Druk ulotny Statut spółki akcyjnej pod firmą: "Arma", Fabryka Broni i Maszyn we Lwowie, Spółka Akcyjna. "Arma", Fabryka Broni i Maszyn (Lwów) 1931 | Warszawa : s.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 8 Luty 2022 Autor Share Napisano 8 Luty 2022 10 godzin temu, ammuratow napisał: Znalazłem jeszcze to, ale nie wiem czy będzie w jakiś sposób przydatne: Druk ulotny Statut spółki akcyjnej pod firmą: "Arma", Fabryka Broni i Maszyn we Lwowie, Spółka Akcyjna. "Arma", Fabryka Broni i Maszyn (Lwów) 1931 | Warszawa : s.n. Oczywiście. Choć ten druk jest mi znany, to jeszcze dotarłem do samego źródła czyli Monitor Polski 1931 nr120. A przy okazji tez zrobiłem odpis tekstowy z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 21 Marzec 2022 Autor Share Napisano 21 Marzec 2022 (edytowane) Takie porównanie tego samego miejsca, stare - współczesne. Edytowane 21 Marzec 2022 przez Piotr J. Bochyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 14 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2022 Zanim dojdziemy do tematu samej "Army" po drodze czeka nas jeszcze historia tego co ją bezpośrednio poprzedzało. Chcę przybliżyć nieco tą historię szerzej i plan na to jest mniej więcej taki: 1. Warsztaty Technicznie Obrony Lwowa (XI 1918) 2. Warsztaty Rusznikarskie W.P. (1918-1919) 3. Warsztaty Broni D.O.G Lwów (1919-21) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 30 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2022 Punkty odniesienia do przed-historii Army Lwów: Zachuta, Leszek; “Arma” – Fabryka Broni i Maszyn we Lwowie S.A., Dawna Broń i Barwa, nr 19-20, 1999 pierwsza strona artykułu: Zachuta, Leszek ; O "Armie" - Fabryce Broni i Maszyn we Lwowie; w: Muzealnictwo Wojskowe. T. 10 (2017), s. 186-207. pierwsza strona artykułu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 17 Maj 2022 Autor Share Napisano 17 Maj 2022 Trochę statystyk i wykresów dotyczących lat 1919-1920 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 13 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2022 Zapraszam do lektury artykułu z serii "Nim powstała Arma Lwów" w najnowszym numerze Odkrywcy 6/2022 A w nim historia Warsztatów Technicznych Obrony Lwowa w XI 1918 r. Pozostałe dwie części się piszą jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr J. Bochyński Napisano 29 Kwiecień Autor Share Napisano 29 Kwiecień Dla przypomnienia że temat nie umarł, i ostatnio znów małe co nieco posiedziałem nad historią Army Lwów. Pomiędzy Warsztatami DOK Lwów a spółką akcyjną Fabryka Broni i Maszyn "Arma" Lwów przez mniej więcej rok czasu od czerwca 1922 do czerwca 1923 działała spółka: Lwowskie Warsztaty Broni "Arma" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi