Skocz do zawartości
  • 0

Wpinki mundurowe (II RP/PRL)

Cotton

Pytanie

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam prośbę o pomoc w potwierdzeniu/identyfikacji "tożsamości" kilku wpinek - w przypadku niektórych udało mi się znaleźć w necie podobne insygnia, ale nie do końca takie same; co do pozostałych mam tylko luźne hipotezy:

1/ Szkoła Oficerska (?) - nie pasuje do wzoru wpinek PRL, gdzie "O" jest poprzecznie położone, a owal ma z lewej i prawej strony ostro zakończone krawędzie. Z kolei jak na II RP, to wpinka wydaje się cokolwiek za "surowa", jeśli chodzi o wzór, materiał i wykonanie,

2/ Szkoła Podoficerska Piechoty (II RP) - ale do końca nie pasuje wzór (wieniec zamknięty vs. otwarty górą, inaczej zamknięty dołem):

https://www.partyzant.pl/pl/p/Wpinki-II-RP-Korpusowki-Szkoly-Podof.-Piechoty-/38 (zakładam, że oferowane tu repliki 100% bazują na oryginałach)

3/ Szkoła Podoficerska (Oficerska?) Piechoty (II RP) - zagadką jest dla mnie 27 - rok ukończenia (1927) czy też nr rocznika?

4/ Nie mam pomysłu - litery układają się w akronim (P)UK(W), "Honor i Służba" mogłoby wskazywać na jakaś organizację (para)militarną. Wykonanie i materiał w stylu 1/

5/ odznaka POW (II RP) - rocznicowa albo pamiątkowa (?)

1/, 2/, 3/ mają mocowanie na wąsy, 4/ na szpilkę, 5/ na agrafkę.

1_SO.jpg

2_SP.jpg

3_SP.jpg

4_UKW.jpg

5_POW.jpg

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie