kolekcjoner0euro Napisano 20 Październik 2021 Napisano 20 Październik 2021 Banknoty kolekcjonerskie 0 euro ? Kiedy to usłyszałem, sam w pierwszej chwili wyśmiałem ten projekt, ale kiedy wziąłem we Francji ten banknot do ręki (za śmieszne 2 euro z automatu przy Pont d’Avignon) powiedziałem wow… zazwyczaj zbierałem różne pamiątki typu magnesik, jakieś szklanki z Turcji czy inne pierdółki, które niejednokrotnie były droższe od tego banknotu. I zaczęło się. Nigdy nie kolekcjonowałem żadnych numizmatów, czy banknotów, jednak 0 euro to całkiem coś nowego. Pamiątka, która zrobiła się dla mnie wielką kolekcją. Co to jest 0 Euro? Jest to po prostu souvenir. Co ciekawe banknot 0 euro Warszawa w dniu emisji kosztował 20 zł (w 2019 r.) A dzisiaj? Ceny osiągają kilkunastokrotnie wyższe (wystarczy spojrzeć na portal Allegro). Kolekcjonerskie banknoty o nominale 0 Euro są wyprodukowane w 100 % z bawełnianego papieru, takiego samego jak prawdziwe banknoty Euro. Wszystkie zawierają bogate zabezpieczenia podobnie jak oryginalne banknoty czyli: hologram, mikrodruk, UV i inne elementy ochronne. Banknoty Euro Souvenir produkowane są w drukarni papierów wartościowych Oberthur Technologies Paryż, która produkuje oryginalne banknoty euro. Banknoty posiadają numerację tak jak ich odpowiedniki obiegowe. Każdy temat ukazuje się w ograniczonym nakładzie co sprzyja nabieraniu na wartości wśród kolekcjonerów. Pierwsza emisja na świecie W 2015 r. we Francji miała miejsce inauguracja projektu banknotu pamiątkowego 0 Euro, czyli tzw. Euro Souvenir, który został od tego czasu wdrożony już w wielu krajach. Pierwsza emisja w Polsce W 2019 r. ukazał się pierwszy polski banknot pamiątkowy 0 Euro, przedstawiający wizerunek Warszawy. Cały nakład banknotu (5000 sztuk) został wyprzedany w ciągu jednego dnia. Historia 0 Euro "Ojcem" banknotów pamiątkowych 0 Euro jest Richard Faille, który w roku 1996 rozpoczął współpracę z francuską mennicą MONNAIE DE PARIS. Wpadł na pomysł produkcji spersonalizowanych medali, które muzeum, obiekt turystyczny, czy park rozrywki, mógł oferować odwiedzającym jako pamiątkę. Dlaczego koncepcja 0 Euro jest wyjątkowa? Unikalną cechą koncepcji 0 Euro jest możliwość umieszczenia na banknotach pamiątkowych interesujących miejsc, obiektów, czy też rozpoznawalnych postaci - zarówno historycznych jak i współczesnych, które nie znalazły się dotychczas na banknotach będących w oficjalnym obiegu. Filozofia projektu Ideą projektu jest promowanie turystyki, umacnianie i podnoszenie świadomości mieszkańców danego regionu o najważniejszych zabytkach, muzeach, miejscach kultury, sztuki, innych atrakcjach turystycznych, wydarzeniach, czy wybitnych osobistościach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.