PPSCH Napisano 26 Sierpień 2021 Napisano 26 Sierpień 2021 Witam, tak jak w tytule proszę o identyfikację tej czapki. Wydaje mi się, że nie jest oryginalna, ale nie jestem ekspertem w kwestii umundurowania, więc liczę na opinie bardziej obeznanych w tym temacie . Pozdrawiam
Slajmi130 Napisano 27 Sierpień 2021 Napisano 27 Sierpień 2021 Do żadnej z powyższych czapek ta furka nie nawiązuje. Nie znam niemieckiej formacji z okresu 2 wojny, która by miała furażerkę w takim kroju żadna RAD, SS, WH czapka ani furażerka do tego nie pasuje. Krojem IMHO najbardziej zblizona jest do furki NVA. Sam orzeł haftowany już wali ciężką lipą.
PPSCH Napisano 27 Sierpień 2021 Autor Napisano 27 Sierpień 2021 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi . pozdrawiam
Herr_Fisch Napisano 26 Sierpień 2021 Napisano 26 Sierpień 2021 Sygnatury wydają się zbyt ładne jak na tyle lat istnienia i ewentualnego noszenia
PPSCH Napisano 26 Sierpień 2021 Autor Napisano 26 Sierpień 2021 No właśnie, ale z drugiej strony nie jest to wyznacznik, bo teoretycznie ktoś mógł ja używać tylko przez kilka tygodni lub dni , zastanawiam się, czy ten model był obecny w tamtych latach, to rozwiałoby wątpliwości, gdyby taki model w ogóle nie istniał np .
Herr_Fisch Napisano 26 Sierpień 2021 Napisano 26 Sierpień 2021 Sam model czapki nawiązuje do m34 zaś jak widać obszycie ma orła razem z bączkiem który był stosowany w czapkach typu m43 zaś w czapkach w tym typie czyli m34 stosowano orła po prostu orła i osobno bączek
Pytanie
PPSCH
Witam, tak jak w tytule proszę o identyfikację tej czapki. Wydaje mi się, że nie jest oryginalna, ale nie jestem ekspertem w kwestii umundurowania, więc liczę na opinie bardziej obeznanych w tym temacie .
Pozdrawiam
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.