Skocz do zawartości

[Budowo] Wątek miniaturowych łodzi podwodnych

aronax

Rekomendowane odpowiedzi

Pracuję na co dzień w geodezji ale że jest to ciekawe więc przytoczę relację. W ostatnim czasie 2 msc tyczyłem na dość sporym obszarze w tym rejon Budowa.Dowiedziałem się o możliwej w tym miejscu tajnej szkole operatorów łodzi podwodnych. Sprawę bym całkowicie zostawił, jednak jeszcze wcześniej  w kwietniu mając zlecenie niedaleko słynnej torpedowni poajwił się ten sam wątek i to odnośnie Budowa. Sprawdziłem na ile to może być prawdziwe i przytoczę fakty : na stronie niemieckiej jest opis ze zdjęciami (nie Budowo) szkolenia na symulatorach jak działaja mechanizmy sterownia balastowe . i takie symulatory są opisane też w książkach , powstało w dużej ilości kilka typów mini łodzi podwodnych które faktycznie były używane w tajnych działaniach : Hecht, Molch, Seehund z tego typu najciekawszym zdaje się Bieber (bóbr). Piszę o udokumentowanych znanych obecnie. Doświadczalnych było więcej. Kolejny fakt - było kilka łodzi podwodnych z drewna w tym słynny Turtle z USA.

Jak działa czyli krótki kurs szkolenia

Do budowy różnuych mini ubootów używano gotowych części z torped - silniki, akumulatory. Szukając jeszcze więcej na temat jak szkolono tak dużą ilośćludzi, trafiłem na wątek dla luftwaffe czyli szybowców szkoleniowych SG38 i Grunau Baby produkowane w tysiącach sztuk, śmiesznie tanie ale pełniące funkcję nauki pilotażu. I w naprawdę bezpieczny sposób. To nie na temat. jednak wg mnie jest ponad 50% szans że mieli także mikro uboty szkoleniowe  z drewna.

Link do strony dotyczy mini ubotów

http://www.uboataces.com/midget-seehund.shtml

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie