Mateo1350 Napisano 4 Sierpień 2021 Share Napisano 4 Sierpień 2021 Witam, chciałbym po części spróbować chociaż odtworzyć życiorys mojego przodka lub dowiedzieć się czegoś więcej jeśli to możliwe. Nazywał się Franciszek Machowicz i urodził się w 1905r. w Trzcinicy (południowe Podkarpacie). Ślub wziął w 1930r. z niejaką Katarzyną. Znalazłem o nim informacje na stronie www.straty.pl gdzie dowiedziałem się, że jako starszy strzelec z 5 dywizji taborów dostał się do niewoli niemieckiej i przebywał w Stalagu XI A w Saksonii-Anhalt i posiadał numer 43366. Zaraz obok tej informacji pojawia się: "(0.1 1941) Stalag XXI A, 13.02 1941 zwolniony do m.Trzcinica" - styczeń tego roku to data jego przewiezienia do nowego obozu w Ostrzeszowie? Ostatecznie powrócił do domu gdzie zmarł w 1946 ale dlaczego wynika z tego, że w obozie przebywał tylko miesiąc? :// No i dlaczego w 1941r.? Wcześniej był przetrzymywany gdzieś indziej i to w tym roku przewieziono go do niemiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orsza Napisano 4 Luty 2022 Share Napisano 4 Luty 2022 Genealodzy.PL - serwis Polskiego Towarzystwa Genealogicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano 4 Luty 2022 Share Napisano 4 Luty 2022 Napisz do Biura Informacji i Poszukiwań PCK aby ustalili więcej szczegółów na temat losów szanownego przodka. Na Straty.pl są informacje o Franciszku jedynie z kartoteki jenieckiej , którą posiada PCK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi