Skocz do zawartości

Snajper

narcan

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Gunrunner. Dokładnie blasera + własna inwencja. W zeszłym roku olbrzymi artykuł o tym był w Wild und Hund.
Ironrat
To bardzo uczciwe.
BAR (myśliwski) jest z tej samej epoki co SWD a pierwowzór jest znacznie starszy.(1918)
DSR1 - nie miałem z tym kontaktu - zadnego:)
Napisano
http://cyberpunk.e-legia.pl/zbrojownia/wyposazenie/amunicja/artykuly/gfx/balisticchart.gif
Ten link podaje opad do 900m potem opad który wynosi kilkadziesiąt metrów trudno zmierzyć. Życzę powodzenia w strzelaniu na 2-3km.
Wojtek

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 21:14 16-01-2006
Napisano
ee tam ,a Burowie kladli Angoli w Afryce ze zwyklych mauserów 98 na całkiem sporych odległosciach ,dobra bron ,w dobrych rekach czyni cuda.Dragunow w rekach zwyklego zmechola z poboru to zbrodnia...

pzdr pik
Napisano
Cyrograf
Po co to mierzyć skoro można policzyć?
Poza tym ten wykres podaje wartość opadu bezwzględnego, czyli od osi przewodu lufy ustawionej poziomo.
Jakie ma to znaczenie dla strzału na np 600m jezeli broń będzie przystrzelana na tę odległość?
Pik
98 to naprawde dobra i szanowana broń, obejrzyj sobie link który wkleiłem wcześniej. Wszystkie sztucery z tej strony sa zrobione na systemie 98. Myślisz ze ktololwiek zawracałby sobie głowe zeby robić coś takiego na badziewiu?
Napisano
Dużo takich upośledzonych na poziomie szkoły podstawowej na tym forum? Jeden ma problemy z wyrazaniem mysli po polsku, drugi z matematyką:))))
Napisano
A jeszcze inni mają problem z balistyką. Nic dziwnego w tym temacie pracują naprawde tęgie głowy wsparte przez rządy mocarstw. Dla tego to co podają trudno zweryfikować, oczywiście są tu tacy co wiedzą lepiej. Ja jednk korzystam jedynie z doświadczeń naukowców. Obecnie stosowana amunicja dużą enegie uzyskuje dzięki dużej prędkości przy niewielkiej masie. Pociski mają kształt odpowiedni do prędkości naddźwiękowej, po spadku owej pocisk koźołkuje i spada prawie jak kamień. To coś jak samolot ponad dźwiękowy przy prędkości 100km/h on nie szybuje on spada.
Wojtek
Napisano
coś z tematu

http://video.google.com/videoplay?docid=5820322807673807576&q=sniper

i jeszcze to mysle ze ciekawe !!

http://video.google.com/videoplay?docid=-2272534810457587983&q=Iraq
Napisano
Cyrograf, A jakie to kształty? wiesz? czy to tajemnica tych wielkich mocarstw?
Ty, może weź do ręki tablice trygonometryczne , ten wykres który przedstawiłes wceśniej.
I sprawdz jaki to miałby być kąt podniesienia lufy dla którego kolwiek kalibru by trafić w cel odległy o 900m,
Zaręczam do tego wystarczyło kiedyś wykształcenie podstawowe, teraz może potrzebne jest gimnazjalne.
Jak juz sobie policzysz to pomyśl czy warto się ośmieszać?:)
Napisano
Nie wiem czy z tego wykresu coć dla ciebie wynika. Dyskusja jest o strzelaniu na 2-3km. Sprawdź kąt podniesiena lufy dla 2500m i nie brnij w dalsze ośmieszanie się.
Wojtek
Napisano
Cyrograf 15-opisana przez Ciebie amunicja z lekkim (55 gran) pociskiem i duza predkoscia poczatkowa nie ma zastosowania w strzelaniu na duze odleglosci-jest zbyt podatna na wiatr i szybko traci energie poczatkowa poza tym pocisk w ekstremalnych predkosciach naddzwiekowych ma tendecje do niestabilnosci.Dlatego elaboracje amunicji snajperskiej opieraja sie na ciezkich pociskach i niewysrubowanych predkosciach poczatkowych-co prawda w czasie uderzenia w cel nie wywoluje to szoku hydrostatycznego tak jak w przypadku lekkich/szybkich pociskow ,jednak zachowana dzieki duzej masie pocisku energia jest dwukrotnie wieksza od np.9mm para(u wylotu lufy) na odleglosciach powyzej 600m. Dodatkowo ostrolukowy wydluzony pocisk w czasie trafienia w cel z relatywnie niska predkoscia slicznie koziolkuje" powodujac bardzo nieprzyjemne rany.Amunicja o ktorej wspomniales ma najlepsze zastosowanie a karabinkach szturmowych z racji plaskiego toru pocisku na odleglosciach do 300m. Ogranicza to do minimum potrzebe dostrajania przyrzadow celowniczych do danej odleglosci.W 93 r. w Somali wydano zolnierzom nowa ammo Rem. z lekkim pociskiem Green Tip-liczono na efekt hydrostatyczny-w praktyce okazalo sie ze do unieruchomienia nieprzyjaciela potrzeba bylo wielokrotnego trafienia tym pociskiem. Green Tip wycofano jako nieefektywny.

pozdr.gunn44
Napisano
To jedyna tbela jaką znalazłem a szybko" z amo wojskową. Pociski wolne tak około 300m/s (wylotowa) co prawda lecą po paraboli ale mają inną wade na odległość 2,5km lecą około 8-10s. Indianie o karabinach typu Sharps mówili dziś strzelasz jutro trafiasz. Cel musi być statyczny.
Wojtek
Napisano
Vo-300 m/s jest juz predkoscia poddzwiekowa ktora nie zapewni stabilnosci ciezkiemu pociskowi mna duzych odleglosciach ma za to zastosowanie w wytlumionych karabinach na odleglosciach 200 m i nieco dalej. Piszac o niewysrubowanych predkosciach poczatkowych do strzelania na duze odleglosci mialem na mysli 720-750 m/s (dla np.168-190 gran kal.7.62x51)
Napisano

Oto przykład. 12,7-mm kbw specjalny WSSK Wychłop (WSSK Wintowka Snajperskaja Specjalnaja Krupnokalibernaja - czyli specjalny karabin snajperski dużego kalibru).

Broń na nabój półcalowy poddźwiękowy. Prędkość początkowa pocisku ok 290 m/s.

Ironrat

Napisano
Pisałem o 300m/s bo w tym zakresie pracuje broń czarnoprochowa z którą mam doświadczenie. Przekroczenie prędkośći dźwięku powoduje nadtopenie ołowiu i spadek celnośći. Z uwgi na łdowanie odprzodowa nie można stosować twardszego materiału jak ołow. Z broni tego typu zawody rozgrywa się do 1000 jardów. Pojedyńczy strzał z takej broni na 2km ma nikłe szanse trafienia jednak gdyby strzelił tradycyjny szereg kilkadziesiąt-kilkaset osób to stojącego Nowotnego w tej odległości trzeba by zaniść na cmętarz. Nigdy z żadnej broni nie strzelałem dalej jak na 300m ale przy tej odległości to te tarcze już się robią jakieś takie małe.
Wojtek
Napisano
Jezuuu kolejny upośledzony umysłowo:) Wraz z acerem z psychiatryka piszecie? Juz drugi mi insynuuje cheć popełnienia morderstwa i rozkoszuje się wizją jak by to było fajnie jak bym mnie niósł na ten cmętarz":)))Ludzie to nie moja wina ze piszecie bzdury. Moja może być taka ze te bzdury wam wytknąłem:) Ale skąd mogłem wiedzieć jaka będzie reakcja:)
Ordynator jest winien i dyrekcja szpitala ze na takie rzeczy pozwala.

Dobra, do rzeczy.
Prędkośc dzwięku powoduje topienie ołowiu. No ciekawy skrót myślowy, bardzo ciekawy:)Reszty nawet nie warto komentować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie