Marianuser Napisano 2 Kwiecień 2021 Share Napisano 2 Kwiecień 2021 Cześć i czołem:) pisze z takim technicznym pytaniem w związku z funkcją SAT w Rutus Ultima. Czy wartość sat wymusza na mnie szybkie lub wolne przemiatanie? A na jakich wy ustawieniach tejże opcji chodźcie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czestar Napisano 2 Kwiecień 2021 Share Napisano 2 Kwiecień 2021 Dla wysokich ustawień SAT (w szczególności SAT równe 20) użytkownik ma możliwość słuchowego odróżnienia dużej ilości drobnych obiektów leżących płytko pod powierzchnią gruntu od jednego dużego obiektu. Jeżeli ustawienie jest na 0, to układ SAT jest całkowicie wyłączony – detektor jest w pełni statyczny. Przy tym ustawieniu SAT należy dbać o poprawne i częste dostrojenie do gruntu ponieważ detektor będzie sygnalizował każdą zmianę w mineralizacji gruntu zwłaszcza przy przejściu np. z lasu na pole jak również pod korzeniami wielkich drzew lub przy norach zwierząt. Mniej wprawny użytkownik może to zniwelować stosując wyższe wartości SAT. Przy ustawieniu na 20, SAT jest maksymalnie szybki.SAT to funkcja pozwalająca zniwelować wpływ warunków zewnętrznych na pracę kanału statycznego wykrywacza. Pisząc wprost: możemy w ten sposób zlikwidować rozstrajanie wykrywacza na słońcu. Drugą bardzo ważną funkcją SAT jest zmiana sposobu reakcji kanału statycznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czestar Napisano 2 Kwiecień 2021 Share Napisano 2 Kwiecień 2021 2 godziny temu, Marianuser napisał: Czy wartość sat wymusza na mnie szybkie lub wolne przemiatanie Tak, jeśli sat jest włączony musisz wykonywać ruchy sondą. Ale nie muszą być szybkie.Ale za wolne też nie bo sonda nic nie wykryje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marianuser Napisano 2 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2021 Zaczynam powoli rozumieć. Rozumiem że przy sat np 5 i sat 20 moge wykonywać taki sam ruch jak dla 5 i 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.