Skocz do zawartości

kapitan Kawtaradze

ammuratow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Byłem wczoraj na grobie moich Dziadków pochowanych na cmentarzu Prawosławnym w warszawie. Kiedy już zbierałem się do domu moją uwagę zwrócił pobliski grób. Jest tam pochowane m.in. małżeństwo Kawtaradze Halina i Jan). Data ich śmierci to 2 sierpnia 1944. Czyżby zginęli w czasie rzezi na Woli? Jan (Vano) Kawtaradze służył jako kapitan kontraktowy w WP. We wrześniu 1939 był dowódcą 7 kompanii w III batalionie 70 p.p. W necie jest o nim kilka wzmianek. Jest wspomniany jako jeden z Gruzinów walczących w Powstaniu, ale fakt, że data śmierci jego i jego żony jest ta sama nasuwa przypuszczenie, że mogli zginąć jako cywile rozstrzelani przez Niemców. Bardzo mnie zaciekawiły losy kapitana. Jeśli ktoś wie coś więcej, to proszę o informacje.

P.S.

Umieściłem post w tym dziale, bo nie wiedziałem, czy pasuje tu, czy może w "Identyfikacji".

Pozdrawiam

foto.jpg

fota2.jpg

Napisano

Znalazłem na liście ofiar cywilnych Powstania. Zginęli na ulicy Wspólnej ( i tu mała nieścisłość ) 3 sierpnia. Na grobie jest informacja, że 2 sierpnia, ale na liście jest informacja, że byli ekshumowani, więc może stąd ta różnica jednego dnia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie