Skocz do zawartości
  • 0

Rejs po Odrze ,1939? Auta i miejsca

Ratibor1945

Pytanie

Napisano

Witam.

Od kilku lat na Yutube "wisi" film z rejsu po Odrze najprawdopodobniej z roku 1939.

Na filmie są dwa samochody jeden z nich (Mercedes 260 Stuttgart ?)  w 20s. Filmu, który ma pokrowce na lampach.

Mam pytanie, a mianowicie czy takie pokrowce były stosowane w samochodach cywilnych w Niemczech  przed 1 września 1939?

Bo z tego co wyczytałem pokrowce takie, służyły  do jazdy w kolumnie, ale samochód prywatny jeżdżący  w kolumnie??

Może ktoś rozpoznaje po numerach rejestracyjnych region Niemiec, w którym było to auto zarejestrowane?

Od 22s. Filmu akcja rozgrywa się w Ratibor (Racibórz) z autem (Taxi ?) w tle, może ktoś rozpoznaje markę i model ?

Według moich ustaleń film pomiędzy 22s a 2 min. był kręcony w Raciborzu 15 sierpnia,  jednak rok nie jest do końca ustalony (na pewno przed jesienią 1942) a owa kajakarka miała dopłynąć do Szczecina w przeddzień wybuchu wojny.

Ale nie pasują mi do roku 1939, pokrowce na tych lampach :=/ no chyba ze film ślubny (pierwsze 20 s. filmu) został nagrany w późniejszym czasie, już podczas wojny.

Może ktoś rozpoznaje miejsca utrwalone na filmie, które mogą pomoc w ustaleniu roku jego powstania?

https://www.youtube.com/watch?v=H8UA63yW4Do&t=21s

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witaj. 

Końcówka filmu to Szczecin. Przede wszystkim okolice Wałów Chrobrego 19:08, a także budynek PAM 19:58 (ul. Podgórna), Stara biblioteka obok Książnicy Pomorskiej-ta sama godzina(czerwony budynek z cegły), pomnik/fontanna Sedina 20:15 (do tej pory go szukają), budynek Poczty Głównej na ul. Dworcowej (20:07). Pojawia sie przez chwilę kadr z Bramy Portowej (19:45), Czerwony Ratusz 20:23, Most Długi 20:36

Pzdr Adrian 

Napisano

18:58 Wieża Bismarcka 

Na pewno film nie jest z okresu wojny z bardzo prostego powodu. Na żadnym kadrze nie ma ani jednego wojskowego, żołnierza itd. 

Pzdr 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie