Skocz do zawartości

Wkład do hełmu

RASTCOM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie , tylko mi nie mówcie że nie ma tu żadnych ekspertów od hełmów ;-).
Pozdr. i życze smacznego jajka i mokrego dyngusa .
Napisano
SPOKO BEDZIE. IDENTYCZNE SA CZESKIE WKŁADY WZ 52 POPROSTU BYŁY ZCIAGANE Z NIEMIECKICH. ALE NA BOGA CO Z TYM WSZYSTKIM WSPÓLNEGO MA CYFRA TRZY (3 ) !!!!!!!
Napisano
Chodziło mi tylko trzy ma to sens pakowawać do hełmu , trzy tylko wyrzucić do śmieci bo mam tego około 20 sztuk na stanie .
Pozdr.
Napisano
Dzięki Okejos za porady ortograficzne , ale chodziło mi tylko o to czy będzie to zgodne z fasunkiem niemieckim .
Pozdr.
A nie myli się tylko ten co nic nie robi" .
Napisano
uczymy sie całe zycie ja tez robie byki, bedzie zgodnena 100%
  • 3 months later...
Napisano

To skan wkładu do hełmu niemieckiego. Podam jeszcze wysokość: 12,5 cm w najwyższym punkcie i 8 cm w najniższym.
Może się komuś przyda.
Pozdrawiam

Napisano
Mam pytanko: czym/jak była mocowana skóra do wewnętrznej obręczy?? Gdzieś widziałem, że na nity, a w skórce co mam są wprawdzie dziurki, a nie widać śladu po zaciśnięciu nita.
Pozdrawiam
Napisano
Skóra była nitowana do obreczy, Nity miały dość szerokie łebki więc nie musiały pozostawić śladu.
Zobacz tu http://www.1944militaria.com/helmet_liner.htm.
pozdro
Napisano

Nie za bardzo wiem, o jakie nity Ci chodzi, tu na foto masz nity mocujące wyściółkę do metalowej obręczy...

Napisano

... a tu nity mocujące metalową obręcz z wyściółką do dzwonu hełmu. Do tych nitów dochodzą jeszcze okrągłe podkładki z podłóżnymi wycięciami na wąsy nita. Oba foto są powiększone.
Pozdrawiam.wons

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie