Skocz do zawartości

Okolice Magnuszewa w latach okupacji

roomusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry. Szukam zdjęć, skanów, tematów, dotyczących okolic Magnuszewa w latach '39 - '45. Chciałbym zobaczyć zdjęcia nawet anonimowe i niewiele znaczące. Cała moja rodzina pochodzi z tych stron, a burzliwa historia tych okolic wciąż do mnie wraca. Od szczeniaka nie daje mi spokoju. Nie mogę w całym internecie, czy jakichkolwiek archiwach znaleźć na przykład fotografii wykonanych po przełamaniu linii Wisły w Studziankach. Interesują mnie również zdjęcia powojenne. Młodzi ludzie chętnie wtedy fotografowali się na wrakach broni pancernej z czasów konfliktu. Nie do wiary, że na polach okolicznych nic nie stało. Na jednym z forów "Odkrywcy" znalazłem kilka ciekawych zdjęć z '39 roku, z przemarszu wojsk niemieckich i jeńców polskich na drodze do, albo z Magnuszewa. Nie ma żadnych fotografii okolicznych wsi: Woli Magnuszewskiej, Wilczowoli, Trzebienia. W tych okolicach prowadzone były przecież dość istotne walki, Polacy przeprawiali się w okolicach Przydworzyc i nie tylko, przez Wisłę. W 1944 wieś Studzianki - jak wszyscy wiedzą, przechodziła wielokrotnie z rąk do rąk. Gdyby ktoś zechciał podzielić się czym może, byłbym wdzięczny. Nie tylko za fotki. Za każdą informację, opowieść, legendę... 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie