Skocz do zawarto艣ci

Bitwa o Stalingrad listy (feldpost) warte publikacji.

Zbig7771

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Interesuje si臋 listami z frontu . Trafi艂y mi si臋 listy o niesamowitej tre艣ci 偶o艂nierza walcz膮cego pod Stalingradem i s膮 warte wydania . Ukazuj膮 beznadziejn膮 sytuacje zwyk艂ego piechura .
Tylko nie mam poj臋cia jak si臋 za to zabra膰 . Je艣li kto艣 co艣 w tym stylu wydawa艂 i przybli偶y艂 by mi wszelkie problemy wdzi臋czny b臋d臋 za pomoc . Lub chcia艂 by si臋 za anga偶owa膰 przy opracowaniu tych list贸w mam na my艣li o osob臋 posiadaj膮c膮 wiedz臋 o froncie wschodnim z okresu bitwy o Stalingrad .
Jeden taki list przedstawi臋 poni偶ej wi臋kszo艣膰 list贸w jest tego typu.聽

Moja droga, wierna Marto!

Nie zapomn臋 wczoraj, 7 sierpnia. Po sp臋dzeniu sze艣ciu dni i nocy w naszych norach Rosjanie zostali ponownie zaatakowani.Po po艂udniu nasz drugi oddzia艂, do kt贸rego teraz nale偶臋, musia艂 przeszuka膰 obszar w poszukiwaniu Rosjan. Z w膮wozu znowu strzelano. Z moj膮 grup膮, siedmioosobow膮 , mia艂em rozkaz przeczesania tego w膮wozu. To by艂a misja samob贸jcza. Po艣rodku dzikich krzew贸w otoczyli nas nagle Rosjanie, kt贸rzy otworzyli do nas szalony ogie艅, kt贸ry natychmiast zrani艂 dw贸ch moich najlepszych ludzi. Inny towarzysz nie 偶y艂, 偶adna z setek kul nie rani艂a mnie. Jako niewidzialne moce by艂em os艂oni臋ty. Kula przesz艂a przez m贸j chlebak obok granatu . Wi臋kszo艣膰 wi臋藕ni贸w, kt贸rych wzi臋li艣my, zosta艂a zastrzelona. By艂o du偶o azjat贸w.聽Mieli艣my do czynienia z elitarnymi oddzia艂ami, kt贸re zaciekle stawia艂y op贸r. Kazano mi zastrzeli膰 rannego w brzuch Rosjanina . Nie poradzi艂em sobie, Marta, ja nie k艂amie.

Marta, wojna jest okrutna. Te walki wr臋cz s膮 dla mnie najgorsze, je艣li stoisz twarz膮 w twarz z wrogiem, a on wci膮偶 strzela na 5 metr贸w.

Przez 14 dni nie mog艂em ju偶 si臋 my膰. Po raz pierwszy czuj臋 wszy. Ca艂y czas mnie gryzie, 偶e cz臋sto nie mog臋 spa膰 w nocy. . Wszystko jest zepsute w Rosji. Je艣li tylko spojrz臋 na moje buty: podeszwy s膮 z艂amane, g贸rna ma p臋kni臋cie, szwy s膮 otwarte. Moje d艂onie pokryte s膮 skorup膮 brudu.

Temat zosta艂 przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie