jacekmix Posted April 7, 2004 Author Share Posted April 7, 2004 Mam kilka schematów ( dokładnie 3 :)) ) z Praktycznego Elektronika ( z roku 1995, 1997 (?), 2000 ) i zabieram się do montażu, i nie wiem który z tych wykrywaczy jest dobry :(( Mam prośbę... pomóżcie mi wybrać. Nigdy nie wykonywałem wykrywacza, nie znam się również na tym sprzęcie. Liczę na wasze rady. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojak1 Posted April 7, 2004 Share Posted April 7, 2004 cze mógłbyś mi skana przesłać tych schematów psja bym wybrał najprostrzy wykresjak nadobry początek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 7, 2004 Share Posted April 7, 2004 zależy jaką chcesz piszczałkę, najprościej to PI na żelastwo. jakby nie było musisz mieć dostęp do oscyloskopu. jak masz konkretne pytania daj ma maila rafko10@wp.pl mam kumpla fanatyka który robi wykrywacze więc w miarę możliwości możemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekmix Posted April 8, 2004 Author Share Posted April 8, 2004 Do Kojak1W najbliższych dniach zeskanuję te schematy i chętnie Ci je prześlę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekmix Posted April 8, 2004 Author Share Posted April 8, 2004 Do BarnabaJa nawet nie wiem czym się różni PI od innych systemów. Wiem że to porażka :) ale szybko się uczę i mam nadzieje że znajdę tu osoby które pomogą mi wyjść z mroków niewiedzy :))) Mam dostęp do oscyloskopu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stec Posted April 8, 2004 Share Posted April 8, 2004 Witam. Skan schematu z PE8/2000 można znaleść pod tym linkiem:http://www.doomel.webpark.pl/A pod tym linkiem można znaleść wiele przydatnych informacji dotyczących jego budowy i modyfikacji poprawiajacych jego zasięg: Link to comment Share on other sites More sharing options...
stec Posted April 8, 2004 Share Posted April 8, 2004 Sorki o to ten link:http://www.poszukiwanieskarbow.com/indexd.htmlSam zrobiłem sobie taki wykrywacz i osobiście polecam tą konstrukcję dla początkujących poszukiwaczy. Zasięgi tego wykrywacza są dość przyzwoite. Swój stroiłem bez oscyloskopu tzn. na słuch i tak np.-monetę 5gr łapał w powietrzu z 15cm-puszka 0,5l po piwie z 60cm-grzejnik żeliwnu 5 żeberek z odległości 1,4mPozdrawiam.STEC Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekmix Posted April 8, 2004 Author Share Posted April 8, 2004 Do StecDzięki za link. W którymś z postów czytałem że można udoskomalić taki wykrywacz. Jak to zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stec Posted April 10, 2004 Share Posted April 10, 2004 Witam.W swojej konstrukcji nie wprowadziłem zbyt wielu modyfikacji. A mianowicie to wyprowadziłem na zewnatrz obudowy jeszcze jeden potencjometr(10kOhm) odpowiednio podłączony do P1. W ten sposób uzyskałem strojenie zgrubne i dokładne co pozwala łatwiej ustawić pojedyńcze stuki w głośniczku(słuchawkach).Takie rozwiązanie jest przydatne podczas dłuższych poszukiwań, gdy np.słabną baterie i wykrywacz zaczyna się rozstrajać wystarczy lekko pokręcić dołączonym Pr.i ponownie ustawić pojedyńcze stuki. A w przypadku zastosowanego samego P1 było to dość uciążliwe, bo wystarczyło tylko lekko udeżyć w jego pokrętło a wykrywacz zaczynał piszczeć". Stosując takie rozwiązanie należy pamiętać o odpowiednim dobraniu wartości rezystorów R13 i R14.Z innych modyfikacji o jakich słyszałem jest zabudowanie we wnętrzu sondy tranzystora przełączającego T1 wraz z kondensatorem elektrolitycznym C1 i wzmacniaczem wstępnym T2. Taka modernizacja ma na celu poprawienie czułości i zwiększenie stabilności układu. Takiej przeróbki jeszcze nie wykonałem w swoim wykrywaczu ponieważ umieściłem już wcześniej swoją sondę w estetycznej obudowie którą musiałem zalać żywicą. Więc na temat skutków takiej przeróbki nie będę się wypowiadał. A może ktoś z was już zmodernizował swój wykrywacz w ten sposób? Chętnie sam dowiedziałbym się coś więcej na temat takiej przeróbki.Słyszałem też, że odpowiednia zmiana wartości rezystora R7 równolegle włączonego do cewki pozwala na zwiększenie czułości urządzenia, czego jeszcze narazie nie sprawdzałem.Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy i konstruktorów!!!STEC Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekmix Posted April 25, 2004 Author Share Posted April 25, 2004 stec, dzieki za podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.