Skocz do zawartości

gąsienice czołgowe

kuba269

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam spory problem z rozbiórką gąsienic do su 76/ T 70
Ostatnio zakupiłem od rolnika który miał zrobiony z nich chodnik.
Chciałbym się was poradzić jak je rozebrać. Podczas próby rozbiórki pękają. Czy jest jakiś sposób by uratować je?
Dodam że gąsienice są sztywne i mocno zardzewiałe , udało mi się co prawda wybić 2 bolce i uratować 2 szt. niestety kolejne 2 pękły. Bolce są bardzo wyrobione ,, długo chodziły w suczce,, może dlatego tak ciężko idzie ich rozbiórka. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł proszę o porady.
Napisano

widoczne pęknięcie podczas wybijania bolca, dodam że gąski są troche wyrobione , gdyby nie były wyrobione podejrzewam że by nie pękały...

Napisano

po oppukaniu i oczyszczeni są całkiem zdrowe , mimo iż dziury są mocno wyrobione jakieś 0,5 cm luzu po włożeniu prostego bolca . Myślałem żeby nawet poświęcić polce i ponadcinać by łatwiej je rozdzielić ale nie ma dostępu by bolce pociąć diaksem . Koledzy pomóżcie... A gąsek jest do oczyszczenia i rozebrania około 200 szt więc warto by uratować jak najwięcej

Napisano
Trzeba koniecznie rozruszać. Umyj zwykłą myjką ciśnieniową, część pewnie ruszy. Mniejsze kawałki łatwiej namoczyć w ropie lub czymś podobnym. Palnik na propan-butan czy piaskowanie to też wyjście. Spróbuj wypychać sworznie ściągaczem do łożysk. Nie śpiesz się! Siłowe rozwiązanie to najgorszy pomysł.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie